Multinationals roepen op tot stevige klimaatdoelstellingen

02-11-2015 18:58 | Door: Dimitri Reijerman

Onder de paraplu van The Prince of Wales Corporate Leaders Group roepen multinationals op om tijdens de COP21-klimaatconferentie CO2-uitstoot te beprijzen en subsidies op fossiele energie terug te dringen.

De oproep van vierhonderd multinationals, waaronder bedrijven als Coca Cola en Starbucks, is gericht aan de ministers van Financiën die deelnemen aan de COP21-conferentie in Parijs later deze maand. In de open brief vragen de ondernemingen om duidelijke stappen richting CO2-beprijzing.

Ook willen de ondertekenaars afschaffing van de 'perverse' subsidies voor fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. De IEA schatte de wereldwijde subsidies voor fossiele brandstof wereldwijd in 2013 nog op $ 548 mrd.

Een overeenkomst op de COP21-bijeenkomst moet naast duidelijke doelstellingen om CO2-emissies te verminderen, ook elementen bevatten waarin landen beloven elke 5 jaar hun klimaatdoelstellingen aan te scherpen. Ter controle noemt The Prince of Wales Corporate Leaders Group transparantie en mechanismen om gedane toezeggingen te controleren een belangrijk onderdeel van een slotakkkoord.

Aantrekkelijker om te investeren

De bedrijven denken dat, als een akkoord deze onderdelen bevat, het aantrekkelijker wordt om te investeren in een low carbon economy. Bovendien moeten staten bereid zijn om projecten te financieren die het klimaatprobleem aanpakken, met name in minder ontwikkelde economieën.

De Prince of Wales heeft op persoonlijke titel al aangegeven dat hij voorstander is van het beprijzen van CO2-emissies. Volgens The Sydney Morning Herald kwam de prins daarmee mogelijk op ramkoers te liggen bij een bezoek in Australië, een land dat zich als een van de weinige ontwikkelde landen heeft uitgesproken tegen het beprijzen van CO2-uitstoot.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Prince of Wales Corporate Leaders Group, The Sydney Morning Herald | Foto: NASA

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen