BlackRock wil meer inzicht in klimaatrisico's bedrijven

04-11-2015 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder met ruim € 4.000 mrd in kas, wil dat ondernemingen meer data over hun duurzame activiteiten publiceren.

De vermogensbeheerder eist niet alleen meer 'duurzame data' van bedrijven, maar ook dat deze informatie onderling vergelijkbaar is, zo schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rapport van BlackRock. Een voorbeeld van transparantie is een gestandaardiseerde opgave van de CO2-emissies van een bedrijf.

Met deze informatie wil BlackRock een inschatting maken over welke klimaatrisico's een bepaalde onderneming of sector loopt. Daarvoor gebruikt het bedrijf geavanceerde risicomodellen die ook in de verzekeringswereld te vinden zijn.

BlackRock pleit verder voor een verplichting om de klimaatrisico's van een bedrijf op te laten nemen in het jaarverslag. Deze passage vereist dan ook de goedkeuring van de accountant.

Wens tot meer openheid

De vermogensbeheerder is niet de enige partij in de financiële wereld die pleit voor meer openheid over de duurzame aspecten van bedrijven. Zo deden de Nederlandse banken deze week een soortgelijke oproep.

Onlangs kondigde het ambtenarenpensioenfonds ABP aan dat het van plan is om niet-duurzame bedrijven te weren uit zijn beleggingen en een aantal multinationals pleit vlak voor de COP21-conferentie in Parijs voor CO2-beprijzing.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: FD | Foto: By Alfred Palmer [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen