Goldman Sachs steekt $ 150 mrd in duurzame energie

05-11-2015 07:29 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil tot en met 2025 $ 150 mrd investeren in duurzame energieprojecten die de overgang naar een duurzame economie mogelijk maken.

Dat meldt de bank in zijn Environmental Policy Framework. Met de toegezegde investeringen in duurzame energieprojecten, via zijn Clean Energy Access Initiative, verhoogt Goldman Sachs zijn inspanningen van de in 2012 toegezegde $ 40 mrd. Tot nu toe heeft de bank $ 37 mrd in de duurzame energiesector gestoken.

Naast de groene energiesector ziet Goldman Sachs ook mogelijkheden in waterbeheer. De financiële instelling verwacht dat de vraag naar waterputten en waterzuiveringsinstallaties stijgt. Via onder andere publiek-private projecten moet het geld op tafel komen, evenals via het uitgeven van green bonds.

CO2-emissies vaststellen

De zakenbank zegt ook de klimaatprestaties en, specifieker, de CO2-emissies van bedrijven in zijn huidige beleggingsportefeuille in kaart te gaan brengen. Dit moet de klanten van Goldman Sachs meer inzicht geven in de mogelijke risico's die zij lopen als gevolg van klimaatverandering. Deze week pleitte vermogensbeheerder BlackRock ervoor dat bedrijven meer data publiceren over hun duurzame activiteiten.

Naast miljardeninvesteringen zegt de bank zelf flinke stappen te hebben gezet in verduurzaming. Zo zegt Goldman Sachs dat de bank nog dit jaar CO2-neutraal is en in 2020 voor al zijn activiteiten stroom uit duurzame bronnen te willen afnemen. Voor de benodigde investeringen is $ 2 mrd gereserveerd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Goldman Sachs | Foto: By Quantumquark (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen