ASN: banken kunnen via investeringen CO2-uitstoot drukken

industrie

04-11-2015 18:35 | Door: Dimitri Reijerman

Ewoud Goudswaard, directeur ASN Bank, heeft bankinstellingen en verzekeraars uit binnen- en buitenland opgeroepen er in het investeringsbeleid op aan te sturen dat CO2-emissies dalen.

Goudswaard deed zijn oproep tijdens een bijeenkomst van het Strategieplatform Banken en Verzekeraars. Thema was het klimaat en de cruciale rol die banken en verzekeraars spelen bij het aanpakken van het klimaatprobleem.

De ASN Bank-directeur stelt dat samenwerking in de financiële wereld noodzakelijk is. "De ASN Bank gaat in haar eentje het klimaat niet redden", zegt Goudswaard. "Dat moeten we samen doen, met onze collega’s in binnen- en buitenland. Want als banken met hun investeringen de uitstoot van CO2 naar beneden brengen, leidt dat tot een economie waarin de uitstoot van broeikasgassen afneemt."

Montreal Carbon Pledge

Volgens de topman blijkt uit onderzoek onder consumenten dat banken met duurzame investeringscriteria macht kunnen uitoefenen. Ewoud riep banken en verzekeraars dan ook op om het goede voorbeeld te geven en de Montreal Carbon Pledge te onderschrijven. Ondertekenaars beloven om de CO2-voetafdruk van hun beleggingsportefeuilles jaarlijks te meten en de resultaten te publiceren.

In aanloop naar de klimaatconferentie COP21 in Parijs roept Goudswaard de banken en verzekeraars op om ook bij de onderhandelaars duidelijk te maken dat investeringen en financieringen veel effect kunnen hebben op de uitstoot van broeikasgassen.

ASN Bank streeft er zelf naar om in 2030 een volledig klimaatneutrale bank te zijn. De klimaatdoelstelling was eind juni 2015 voor bijna 70 procent gerealiseerd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ASN Bank | Foto: By Image by Arnold Paul cropped by Gralo (Image by Arnold Paul cropped by Gralo) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen