ExxonMobil gedagvaard wegens misleiding klimaatverandering

06-11-2015 12:48 | Door: Dimitri Reijerman

De openbaar aanklager van New York heeft een dagvaarding naar ExxonMobil gestuurd. De oliereus zou de schadelijke gevolgen van het verbranden van fossiele brandstoffen decennia lang onder de pet hebben gehouden.

Eric Schneiderman, openbaar aanklager van New York, heeft documenten opgevraagd bij ExxonMobil, zo schrijft The New York Times. Exxon, het grootste olieconcern ter wereld, heeft mogelijk investeerders en klanten misleid over de risico's die klimaatverandering heeft op zowel het bedrijf als de wereld.

Het informatieverzoek gaat over documenten die al in de jaren zeventig zijn opgesteld door Exxon. In deze documenten concludeerde de oliereus dat het verstoken van fossiele brandstoffen het klimaat kan schaden, maar het heeft haar investeerders en klanten niet van deze risico's op de hoogte gebracht. Bovendien was het bedrijf lid van diverse lobbyorganisaties die poogden de gevaren van klimaatverandering te bagatelliseren.

Ontkenning

ExxonMobil ontkent de beschuldigingen. Het bedrijf zegt op de juiste wijze mee te doen in de publieke discussie over klimaatverandering.

Schneidermann richt zijn pijlen op meer bedrijven die in de fossiele energiesector werken. Onder andere steenkoolproducent Peabody Energy wordt onderzocht. Ook dit bedrijf ontkende jarenlang klimaatverandering.

Financieel specialisten waarschuwen al langer dat iedereen met belangen in de fossiele sector er rekening mee moet houden dat veel reserves in de bodem moeten blijven, omdat er mogelijk maatregelen komen om de CO2-uitstoot fors terug te dringen. Hierdoor zijn veel aandelen van energiebedrijven potentieel overgewaardeerd.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NYT | Foto: Wikimedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen