S&P waarschuwt verzekeraars over gevolgen klimaatverandering

16-11-2015 18:06 | Door: Dimitri Reijerman

Standard & Poor's (S&P) waarschuwt verzekeraars dat zij door klimaatverandering meer risico's lopen dan momenteel in de sector wordt verwacht.

Volgens S&P kunnen de kapitaalposities van verzekeraars worden aangetast doordat als gevolg van klimaatverandering beleggingsinkomsten tegenvallen. Ook moeten zij hogere kapitaalbuffers aanleggen. Verder merkt kredietbeoordeler op dat de sector ook hogere claims kan verwachten als gevolg van extreme weersomstandigheden.

S&P baseert zijn waarschuwing op onderzoek van consultancybureau Mercer en een risicoanalyse van Risk Management Solutions. Volgens laatstgenoemde neemt als gevolg van klimaatverandering met name de kans op schade door tropische stormen toe, waardoor verzekeraars genoodzaakt zijn om meer geld in kas te hebben voor eventuele schadevergoedingen.

Onzekerheid over CO2-emissies

Volgens S&P is de precieze impact van klimaatverandering op de verzekeringsbranche nog onzeker, doordat onduidelijk is hoeveel CO2 de komende decennia nog uitgestoten zal worden. Daarbij verwijst de kredietbeoordeler naar de aankomende COP21-conferentie in Parijs, waar mogelijk internationale afspraken uit volgen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen.

Verzekeringsmaatschappijen zijn vaker gewaarschuwd voor de risico's van klimaatverandering. Zo werd in 2014 bekend dat 80 procent van de Amerikaanse verzekeraars onvoldoende voorbereid zijn op deze ontwikkeling. Het onderzoek was uitgevoerd door Ceres, een NGO op het gebied van duurzaamheid in het bedrijfsleven, en de Amerikaanse Vereniging van Verzekeringsmaatschappijen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: S&P | Foto: Day Donaldson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen