Rijke landen zetten bijl in subsidies voor kolencentrales

18-11-2015 12:30 | Door: Dimitri Reijerman

Leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben afgesproken minder subsidies te verstrekken voor het exporteren van technologie die gebruikt wordt voor de bouw van kolencentrales.

In totaal 34 landen die zitting hebben in de OESO, waaronder Nederland, beloven vanaf 1 januari 2017 niet langer subsidies te verstrekken aan technologie die benut wordt om vervuilende kolencentrales te bouwen. Twee jaar later zullen de afspraken geëvalueerd worden.

Het akkoord is een compromis. Met name Australië, Japan en Zuid-Korea hadden grote moeite om hun technologie voor de bouw van kolencentrales aan banden te leggen, mede omdat bedrijven als Toshiba grote belangen hebben in deze sector. Daarom zijn voor hen enkele uitzonderingen gemaakt: deze landen mogen in ontwikkelingslanden nog op kleine schaal kolencentrales bouwen.

In totaal wordt geschat dat 85 procent van de kolenprojecten wereldwijd geraakt zullen worden door het besluit van de OESO-leden, zo meldt Bloomberg.

Desinvesteren in kolensector

Steeds meer financiële organisaties hebben besloten om te desinvesteren in de kolensector en subsidies te stoppen. Onder hen behoren de Wereldbank en de Europese Investeringsbank. Daarnaast bouwen ook steeds meer pensioenfondsen hun belangen in de vervuilende steenkolensector af.

Het OESO-akkoord komt aan de vooravond van de COP21-conferentie in Parijs. Deze start op 30 november. Bijna 200 landen pogen tot een akkoord te komen om de CO2-emissies terug te dringen.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bloomberg | Foto: Lock the Gate Alliance, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen