Duurzame investeerders haken wereldwijd af

Duurzame investeerders haken wereldwijd af

13-04-2012 20:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Investeringen in hernieuwbare energie zijn het afgelopen kwartaal op internationaal niveau gedaald met 28 procent. Vooral de heersende politieke en economische onzekerheid is hiervan de boosdoener.

Het eerste kwartaal van 2012 is wereldwijd 28 procent minder geïnvesteerd in hernieuwbare energie dan het kwartaal daarvoor. Uit onderzoekcijfers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) blijkt dat de eerste drie maanden van 2012 € 20 mrd in schone energieprojecten, zoals windmolen- en zonneparken, is geïnvesteerd. Dit in tegenstelling tot de investering van ruim € 25 mrd in het eerste kwartaal van 2011.

De duurzame sector heeft met dit investeringsbedrag sinds 2009 een nieuw dieptepunt bereikt. Begin 2009, toen de financiële crisis zijn tol eiste, werd in totaal slechts € 15 mrd geïnvesteerd in duurzame energieprojecten.

Hard hoofd

Het onderzoeksbureau van Bloomberg stelt dat de afname van de investeringen sterk samenhangt met de wereldwijd heersende economische en politieke onzekerheid.

“Hernieuwbare energietechnologiën, met name op het gebied van zonne- en windenergie, blijven dalen in prijs en worden steeds meer prijs concurrerend met fossiele brandstoffen – desondanks duiken politici in veel landen weg om besluiten te nemen die zorgen dat de groene sector blijft groeien,” aldus Michael Liebreich, Hoofd van het onderzoeksbureau BNEF.

Eerder deze week maakte VNU Exhibitions en Energiemedia nog bekend dat er een ruime investeringsbereidheid van 71 procent onder het bedrijfsleven heerst.

Hoewel duurzaamheid door het bedrijfsleven gezien wordt als iets blijvends, is zij minder snel geneigd risico's te nemen om te investeren zonder meer zekerheid te hebben over de politieke en economische toekomst.

Om die reden heeft BNEF er een hard hoofd in dat deze negatieve investeringstrend komend jaar zal keren. Desondanks noemt Liebreich de daling “geen ramp”.

Bron: Bloomberg

Foto: taivasalla

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen