Duurzaam beleggen door verzekeraars stagneert

Zwitserleven

30-11-2015 11:31 | Door: Dimitri Reijerman

Duurzaam beleggen is dit jaar vrijwel gestagneerd bij Nederlandse verzekeringsmaatschappijen, terwijl de afgelopen jaren nog vooruitgang is geboekt. Zwitserleven blijft de groenste verzekeraar.

Dat concludeert de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in zijn rapport 'Duurzaam beleggen door verzekeraars'. In de benchmark, die mede namens Oxfam Novib wordt opgesteld, zijn dertig verzekeraars tegen het licht gehouden.

De VBDO ment dat er nauwelijks vooruitgang is te zien bij het duurzaam beleggen van het vermogen van verzekeraars. Daarnaast stelt de vereniging dat verzekeraars transparanter moeten zijn over hun beleggingsactiviteiten, zodat afnemers van een verzekering het beleggingsbeleid langs een duurzame meetlat kunnen leggen. Ook moeten klanten actiever benaderd worden met de mogelijkheden voor verantwoord beleggen.

Duurzaamheid hoger op de agenda

VBDO-directeur Giuseppe van der Helm stelt verder dat verzekeraars duurzaam beleggen als onderdeel van de overkoepelende strategie meenemen en het onderwerp hoger op de bestuursagenda plaatsen. Verder moeten de verzekeringsmaatschappijen duurzaamheidsdoelen opstellen voor vermogensbeheerders en hun stemrecht vaker inzetten om invloed uit te oefenen op bedrijven waarin zij beleggen.

De top 3 van duurzaamste verzekeraars is ongewijzigd gebleven. Zwitserleven, Reaal en ASR Nederland komen op respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats. Nationale-Nederlanden en Aegon zijn enkele plaatsen gestegen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: VBDO | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen