Klein succes voor ETS: CO2-reductie van 1,4% in 2012

Klein succes voor ETS: CO2-reductie van 1,4% in 2012

02-04-2013 15:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De CO2-uitstoot van bedrijven binnen het Europese ETS is in 2012 met 1,4 procent gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Unie.

De 13.000 bedrijven die deel uitmaken van de Europese CO2-markt, het ETS, hebben voor het tweede jaar op rij minder CO2 uitgestoten. De voorlopige cijfers laten zien dat de CO2-uitstoot in 2012 1,79 miljard ton bedroeg. Deze cijfers komen overeen met een eerdere analyse van Reuters, waarin werd verwacht dat de CO2-uitstoot met 1,4 procent tot 1,872 miljard ton zou dalen.

Het ETS, de grootste CO2-markt ter wereld, is door de Europese Unie in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door het overschot en de lage CO2-prijs werkt dit nog niet optimaal. Veel analisten hadden verwacht dat de uitstoot in 2012 zou toenemen, omdat de CO2-markt alleen werkt bij een hoge prijs per recht. De prijs van een CO2-recht ligt nu rond de €5.

Ook dachten analisten dat de CO2-uitstoot zou toenemen, omdat de vraag naar elektriciteit het afgelopen jaar steeg en steenkool voor lage prijzen werd verkocht. Uit de voorlopige cijfers blijkt echter dat de CO2-uitstoot van de energiesector met 0,4 procent is gedaald. In de gehele industriële sector nam de CO2-uitstoot met 3,9 procent af.

De definitieve cijfers worden op 15 mei bekendgemaakt.

Bron: Reuters

Foto: Brocken Inaglory

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen