Vijf stappen helpen MKB naar duurzaamheid

Vijf stappen helpen MKB naar duurzaamheid

16-04-2013 12:19 | Door: Merel Hendriks

Het Nederlandse MKB moet meer aandacht besteden aan duurzaam ondernemen. Een nieuw boek presenteert vijf stappen om dat makkelijk te maken.

“Ik ben er van overtuigd dat dit boek helpt om het MKB te laten zien dat maatschappelijk ondernemen niet moeilijk hoeft te zijn,” zegt Rob van der Rijt, auteur van het boek ‘In vijf stappen CO2-neutraal ondernemen’.

Nederland bestaat voor 99 procent uit MKB. Samen genereren deze bedrijven zo’n 58 procent van ons totale BNP en zijn ze goed voor 60 procent van de werkgelegenheid. Toch doet het MKB te weinig aan duurzaamheid, bleek onlangs uit een onderzoek van KPMG.

Met zijn boek wil Van der Rijt ondernemingen helpen om kosten- en energie te besparen. “Je moet ondernemers laten zien wat het ze oplevert, ik wil ze meenemen in energiebesparing en duurzame opwekking.” Het boek kan door het MKB worden gebruikt als handleiding naar een CO2-neutrale organisatie. Het boek geeft kleine, praktische tips, maar ook grotere veranderingen met een terugverdientijd.

Netwerken en samenwerken

Van der Rijt presenteerde zijn boek in het bijzijn van oud-minister Jacqueline Cramer. Zij ziet dat er voor het Nederlandse MKB veel barrières zijn bij de verduurzaming van hun onderneming. Volgens Cramer zijn de magische woorden om deze barrières aan te gaan samenwerken en netwerken. Naast de bekende Green Deals, zijn er veel organisaties die zich inzetten om deze grote groep Nederlanders te helpen om op een duurzame manier te innoveren.

Daar kunnen de vijf stappen van Van der Rijt bij helpen. Niet alleen wordt er gekeken naar het energieverbruik, er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid voor het zelf opwekken van duurzame energie, de communicatie met betrokkenen, de compensatie van CO2-uitstoot en de besparing van energie. Ook is het boek – dat zelf volledig duurzaam is geproduceerd – voorzien van concrete succesverhalen van verschillende ondernemingen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Merel Hendriks

Studente journalistiek met een minorspecialisatie klimaat, biologische landbouw en duurzaamheid. "Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van veranderingen in het milieu. Buiten het belang voor duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven, probeer ik ook studenten bewust te maken om verantwoord te leven."Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen