Banken en overheden halen miljarden op met green bonds

Aarde

14-01-2016 09:57 | Door: Dimitri Reijerman

Banken, maar ook overheden op meerdere niveaus, hebben het afgelopen jaar miljarden aan green bonds op de markt gebracht. Wereldwijd is in 2015 voor $ 41,8 mrd aan groene obligaties uitgegeven.

Dat is op te maken uit cijfers van het Climate Bonds Initiative. Als naar de vijf grootste green bond-emissies wordt gekeken, scoort de Duitse investeringsbank KfW met een uitgite ter waarde van $ 1,55 mrd het hoogst. Nummer twee is een Nederlandse bank: ING kwam in november vorig jaar met groen obligaties op de markt met een totale waarde van € 1,3 mrd. Op de derde plaats is het Franse energiebedrijf EDF te vinden met een emissie van $ 1,25 mrd.

Naast banken zijn vooral ook overheden - van gemeenten en steden tot provincies - met groene obligaties de markt opgegaan. Dit komt met name door nieuwkomers: overheden in Brazilië, Denemarken, Estland, Hong Kong, India, Mexico en Letland hebben green bonds aangeboden. Het Europese contintent is met een totale waarde van $ 18,4 mrd nog de koploper, gevolgd door $ 10,5 mrd voor de Verenigde Staten.

Het Climate Bonds Initiative wijst er op dat veel green bonds zijn overschreven, terwijl ook diverse grote financiële instellingen hebben toegezegd fors te willen investeren in deze groene waardepapieren. De hoop bij sommigen dat in 2015 de 'magische grens' van $ 100 mrd zou zijn doorbroken, is ondanks de COP21-conferentie en bijbehorende toezeggingen niet bewaarheid.

Vooral investeringen in hernieuwbare energie

De opbrengsten van de groene obligaties gaan primair naar hernieuwbare energie, zoals projecten voor de bouw van zonne- en windparken.

Ook investeringen in energiebesparing scoren hoog. Minder geld gaat naar het duurzamer maken van transport en de waterhuishouding.

Green bonds

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Climate Bonds Initiative | Foto's: NASA, Climate Bonds Initiative

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen