‘Oliebubbel veroorzaakt de volgende crisis’

‘Oliebubbel veroorzaakt de volgende crisis’

19-04-2013 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Econoom Lord Nicholas Stern en denktank Carbon Tracker waarschuwen voor een carbon bubble. Fossiele brandstoffen worden veel te hoog gewaardeerd.

Door de wereldwijde afspraak om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius, kan een oliebubbel ontstaan. Dit klimaatdoel kan, volgens onder andere Carbon Tracker, namelijk alleen worden gehaald wanneer besloten wordt om geen gebruik te maken van ten minste tweederde van de – tot nu toe bekende – voorraad fossiele brandstoffen.

Volgens het rapport van de denktank zullen olie- en gasbedrijven door dit klimaatdoel te maken krijgen met afnemende geldstromen en afwaardering van de kredietwaardigheid. Als wereldleiders het doel van maximaal twee graden opwarming inderdaad serieus gaan nastreven, moeten oliebedrijven twee derde van hun voorraden afschrijven. Dit zal leiden tot enorme verliezen op de markt.

 

Weggegooid geld

 

Er is al veel meer olie beschikbaar dan we zouden moeten verbranden, maar toch spendeerden oliemaatschappijen in 2012 nog $674 mrd (€515 mrd) aan het zoeken naar nieuwe bronnen. Weggegooid geld, als wereldleiders de opwarming van de aarde inderdaad tot twee graden Celsius zullen gaan beperken.

Econoom Lord Nicholas Stern concludeert dan ook dat oliemaatschappijen en investeerders verwachten dat wereldleiders geen actie zullen ondernemen. ‘Ze kunnen niet tegelijkertijd geloven dat er politieke actie komt én denken dat de markten op het moment de juiste prijzen hanteren,’ aldus Stern.

Grote kredietbeoordelaars hebben laten weten bezorgd te zijn over de oliebubbel. Zo concludeerde Standard and Poor’s dat het risico op een oliebubbel binnen een paar jaar zou kunnen leiden tot een afwaardering van de kredietwaardigheid van oliebedrijven als Shell en BP.

The Guardian publiceerde een kaart met een overzicht van de verschillende markten, en hun gevoeligheid voor de oliebubbel.

Bron: The Guardian

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen