Follow This dwingt stemming af onder Shell-aandeelhouders

Shell

21-01-2016 13:58 | Door: Dimitri Reijerman

Follow This, een organisatie van activistische Shell-aandeelhouders, is er in geslaagd om op een aandeelhoudersvergadering van Shell in mei een stemming af te dwingen over de vraag of het olie- en gasconcern zich moet focussen op hernieuwbare energie.

Volgens Follow This moet Shell in 2030 een duurzaam energiebedrijf zijn. Om dit te bereiken moet Shell zijn winsten uit fossiele brandstoffen niet meer steken in de exploratie van nieuwe olie- en gasvelden, maar investeren in duurzame energie.

Aardolie en steenkool zijn stranded assets

Daarbij stelt de groep van activistische aandeelhouders dat aardgas en olie net als kolen een stranded asset gaan vormen, ofwel fossiele energiereserves die niet langer economisch winbaar zijn.

In een poging Shell van zijn gelijk te overtuigen, wil Follow This al enige tijd het onderwerp op de agenda zetten bij de aandeelhoudersvergaderingen van de oliereus. Shell hield zelf de boot af. Follow This zocht daarom steun bij andere aandeelhouders. Voorwaarde voor het afdwingen van een stemming was dat er minimaal 100 aandeelhouders met 200.000 Shell-aandelen achter het voorstel staan.

Volgens Follow This is inmiddels aan deze voorwaarde voldaan. In mei kunnen de aandeelhouders over het voorstel stemmen. Zeker 850 aandeelhouders zouden zich al achter het voorstel scharen. Ook hebben vier vermogende Follow This-aandeelhouders vorige week voor € 3 mln aan extra aandelen gekocht.

Shell organiseert op 27 januari ook een aandeelhoudersvergadering. Daarbij komt de overname van British Gas (BG), ter waarde van € 60 mrd, aan de orde. Follow This zegt tegen te gaan stemmen omdat het inlijven van een fossiel energiebedrijf in hun ogen de transitie van Shell naar een duurzaam energiebedrijf in de weg staat.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Follow This, BNR | Foto: Shell

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen