HSBC: China kan Europa passeren met verkoop groene obligaties

China

08-02-2016 13:05 | Door: Dimitri Reijerman

Chinese banken geven in een rap tempo green bonds uit. De uitgiftesnelheid is dermate hoog dat de traditionele Europese voortrekkersrol in het verstrekken van groene obligaties in het geding komt, zo waarschuwt de financiële dienstverlener HSBC.

De Chinese overheid gaf pas afgelopen december aan banken toestemming om deze waardepapieren, die met name zijn bedoeld voor het financieren van duurzame energieprojecten, te verkopen. Inmiddels hebben twee Chinese banken alleen al in januari voor ruim € 4,1 mrd aan green bonds verstrekt.

Volgens Ulrik Ross, verantwoordelijk voor duurzame financieringen in de publieke sector bij HSBC, heeft China razendsnel stappen gezet en bedreigt het land zelfs de koppositie van Europese banken en instellingen in deze markt: "Het land heeft fenomenaal werk verricht. Ik denk zelfs dat China inmiddels een voorsprong op Europa heeft van een kleine drie jaar."

'Europa moet wakker worden'

Ross denkt dat Europa en het westen snel wakker moet worden, omdat Chinese financiële instellingen dit jaar nog diverse emissies op stapel hebben staan. Daarnaast hebben twee nieuwe Chinese banken goedkeuring gekregen om green bonds op de markt te brengen, terwijl de overheid dergelijke programma's actief aanmoedigt.

Vorig jaar was Europa nog de grootste verstrekker van green bonds met een uitgifte ter waarde van in totaal ruim € 16 mrd. Green bonds zijn in de Verenigde Staten minder populair: daar kwamen vorig jaar groene obligaties ter waarde van € 9 mrd op de markt. Voor dit jaar verwacht de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's een wereldwijde groei naar circa € 45 mrd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Washington Post | Foto: By Yasser Dreams (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen