Hoe Nederlandse innovaties groeikansen in Europa krijgen

Europa

18-02-2016 18:15 | Door: Dimitri Reijerman

Ondernemersplatform De Groene Zaak gaat samen met Climate-Kic, het kennis- en innovatie-orgaan van de Europese Unie, Nederlandse innovaties introduceren op de Europese markt. Doel is om daarmee de klimaatproblematiek aan te pakken.

Daarvoor hebben de twee organisaties een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Groene Zaak wil Nederlandse ondernemingen met duurzame innovaties meer doorgroeikansen bieden door via het netwerk van Climate-Kic gemakkelijker de Europese markt te betreden.

De samenwerking moet eind 2016 al leiden tot een aantal concrete, internationale projecten en programma’s met zowel zakelijke verdienmodellen als een duurzame bijdrage.

Volgens Marga Hoek, CEO van De Groene Zaak, kunnen Nederlandse bedrijven via drie routes profiteren van de kennis en kunde van Climate-Kic. Zo kunnen ondernemingen meedoen aan challenges van Europese steden, deelnemen aan acceleratorprogramma's - met name nuttig voor start-ups die de stap naar scale-up willen maken - en samenwerkingsverbanden sluiten.

Het initiatief volgt na het klimaatakkoord dat tijdens de COP21-conferentie in Parijs is gesloten. Volgens de initiatiefnemers moet juist Europa leiderschap tonen met duurzame initiatieven die klimaatverandering tegengaan. Een snelle en grootschalige uitrol van deze innovaties kunnen een forse economische en klimaattechnische stap vooruit betekenen, zo stelt De Groene Zaak.

Twee speerpunten

Voor het project hebben de partijen twee speerpunten aangewezen: urban transitions, waarin vastgoed niet alleen energiezuinig maar ook energieleverend is, en sustainable production systems. Laatstgenoemde richt zich op clean tech in de (maak)industrie.

Welke bedrijven precies mee gaan doen aan de Europese avonturen, wordt de komende maanden duidelijk. Hoek noemt al een aantal voorbeelden van kansrijke producten en ondernemingen die op de Europese markt succesvol zouden kunnen opschalen.

Voorbeelden zijn de serververwarming van Nerdalize, het brandstofbesparende Greenstar en de stroomopwekkende geluidsschermen van Heijmans.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Groene Zaak | Foto: ESA

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen