'Olie- en gasbedrijven moeten ook rapporteren in energie-eenheden'

Fossiele energie

29-02-2016 16:23 | Door: Dimitri Reijerman

Ondernemingen die gas en olie winnen, moeten hun voorraden niet alleen uitdrukken in vaten, maar ook in energie-eenheden. Dit stimuleert fossiele energiebedrijven om te investeren in duurzame energie.

Dat stelt de Amerikaanse aandeelhoudersbeweging As You Sow in het FD. Momenteel rapporteren olie- en gasbedrijven, mede door regelgeving van toezichthouders, hun reserves nog uitsluitend in vaten. Deze 'oude' manier is volgens de beweging na het sluiten van het COP21-klimaatakkoord niet langer voldoende. As You Sow bepleit een verplichting voor beursgenoteerde fossiele energiebedrijven om de olie- en gasvoorraden voortaan ook in energie-eenheden te rapporteren.

De aandeelhoudersbeweging stelt dat de Britse thermische eenheden het meest geschikt zijn. Een thermische eenheid beschrijft de hoeveelheid energie die nodig is om een pond water met een graad Fahrenheit te verhogen.

Volgens As You Sow zullen fossiele energiebedrijven sneller gaan investeren in duurzame energie als deze verplichting in de rapportages naar aandeelhouders toe wordt opgelegd. Danielle Fugere, president van As You Sow, zegt daarover tegen het FD: "Dat oude model was zinvol in een ander tijdperk. Nu is meer flexibiliteit vereist en willen we bedrijven vragen ook te gaan rapporteren in energie-eenheden. Bedrijven moeten worden gestimuleerd om een langetermijnstrategie te voeren die fossiele brandstofreserves vervangt door reserves duurzame energie."

De organisatie hoopt daarom de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, zo ver te krijgen dit wettelijk te verplichten. Ook is het op de agenda gezet van een aantal aandeelhoudersvergaderingen van diverse Amerikaanse olie- en gasbedrijven. ExxonMobil zou echter weinig zien in de voorstellen.

As You Sow richt zich voorlopig alleen op de VS. In Nederland poogt actiegroep Follow This het roer om te gooien bij Shell. De activistische Shell-aandeelhouders spraken zich onlangs uit tegen de overname van BG door Shell: in hun ogen zou Shell zich veel meer moeten richten op investeringen in duurzame energiebronnen. De overname werd overigens alsnog door een ruime meerderheid goedgekeurd.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: FD | Foto: Shell

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen