JPMorgan staakt financiering van kolenmijnen en -centrales

STEENKOOL

09-03-2016 07:30 | Door: Dimitri Reijerman

JPMorgan Chase heeft aangegeven dat het per direct de financiering staakt van nieuwe projecten voor de ontwikkeling van nieuwe kolenmijnen of de bouw van kolencentrales in westerse landen.

De bank, een van de grootste ter wereld, heeft deze belofte vastgelegd in zijn aangescherpte environmental and social policy framework. Naast kinderarbeid zet JPMorgan ook projecten op het gebied van steenkoolwinning op de zwarte lijst.

Hoewel het geen geld meer wil lenen aan bedrijven die investeringsplannen hebben voor het delven van steenkool, blijft de bank bestaande klanten met een gediversifieerd grondstoffenaanbod, waaronder enkele grote mijnbouwbedrijven, voorlopig wel financieel ondersteunen. Ook zal het alleen financiering weigeren voor de bouw van kolencentrales in de 30 rijkste landen, op basis van de OECD-index. 

JPMorgan is niet de eerste Amerikaanse bank die zijn interesse in de steenkolensector is verloren na de ondertekening van het COP21-klimaatakkoord in Parijs; onder andere Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley hebben aangegeven niet meer in steenkool te investeren. Desondanks noemen een aantal milieugroeperingen het besluit van JPMorgan in de Financial Times een belangrijke stap.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: JPMorgan Chase, FT | Foto: By Peabody Energy, Inc. (Provided by Peabody Energy) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen