Innovatief energieproject haalt gemiddeld € 127.000 op

Wind

14-03-2016 15:32 | Door: Dimitri Reijerman

In 2015 werd € 2,8 mln via crowdfunding opgehaald voor het financieren van duurzame energie-innovaties. Dat komt neer op gemiddeld € 127.000 per innovatie.

Dat meldt RVO.nl op basis van cijfers van het rapport Crowdfunding & duurzame energie in Nederland in 2015. Het rapport is geschreven door adviesbureau Douw & Koren.

De € 2,8 mln die in 2015 werd opgehaald, ging vooral naar energie-innovaties op het gebied van zon, biomassa en gebouwde omgeving. Volgens RVO.nl staken bijna 3.500 particulieren geld in deze projecten, goed voor een gemiddelde van € 127.000 per innovatie.

Projecten op basis van bewezen technologie wisten 4.200 particulieren te interesseren. Via crowdfunding werd daarbij vooral geld opgehaald voor energiecoöperaties, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. In totaal kwam er € 8,7 mln binnen, ofwel € 142.000 per project.

In totaal werd via crowdfundingkanalen vorig jaar € 11,5 mln opgehaald voor duurzame energie. Dat komt neer op 10 procent van de totale crowdfundingmarkt.

Volgens de opstellers van het rapport is crowdfunding de snelst groeiende vorm van financieren en investeren in Nederland. Zo is de verwachting dat er in 2017 circa €  8 mln opgehaald zal worden voor innovatieve energieprojecten. Nederland is daarmee na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het derde land dat voorop loopt in de adoptie van deze vorm van financiering.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RVO.nl | Foto: Ad Meskens / Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen