Rockefellers dumpen aandelen ExxonMobil

olie

24-03-2016 13:47 | Door: Dimitri Reijerman

Nazaten van de Rockefellers, een familie die rijk werd met olie, heeft al zijn aandelen in ExxonMobil verkocht. ExxonMobil zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'moreel verwerpelijk gedrag'.

Daarnaast willen de Rockefellers alle aandelen in andere bedrijven uit de fossiele energiesector van de hand doen. Deze aandelen maken onderdeel uit van het liefdadigheidsfonds Rockefeller Family Fund. Volgens de schatrijke familie is het zoeken naar nieuwe olievelden niet goed meer uit leggen nu overheden werk gaan maken van het aan banden leggen van CO2-emissies.

Bij de aankondiging dat het fonds gaat desinvesteren in fossiele energie wordt vooral ExxonMobil aangevallen. Volgens de Rockefellers is de oliegigant schuldig aan moreel verwerpelijk gedrag. Daarbij doelen zij op publicaties waarin werd onthuld dat ExxonMobil al decennialang wist van de gevaren van klimaatverandering als gevolg van het verstoken van fossiele brandstoffen, maar dit stil hield voor de buitenwereld.

ExxonMobil heeft in bepaalde gevallen zelfs de wetenschappelijke consensus rondom de opwarming van de aarde via lobbyorganisaties aangevochten en tegelijkertijd gezocht naar olie in onder andere de noordelijke poolregio.

Opvallende stap

Hoewel het bedrag in aandelen dat de Rockefellers verkopen relatief gering is - 6 procent van het fondsvermogen van $ 130 mln - is de stap in historisch perspectief gezien opvallend.

De Rockefellers werden begin vorige eeuw rijk met de oprichting van Standard Oil. Dit bedrijf wordt gezien als de eerste oliereus ter wereld. Na een door de overheid opgelegde opsplitsing van Standard Oil ontstonden onder andere Exxon en Mobil, twee bedrijven die laten fuseerden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rockefeller Family Fund | Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen