Banken willen meer klanten strikken voor duurzaam bankieren

windmolen

30-03-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Wereldwijd wil een groep 'groene' banken, verenigd in de Global Alliance for Banking Values (GABV), meer klanten trekken voor hun duurzame activiteiten. Een grotere vraag naar dergelijke producten en diensten is daarvoor een belangrijke reden.

De GABV-banken, waaronder het Nederlandse Triodos, kwamen bij elkaar in Nederland om te praten over uitbreiding van de mogelijkheden van duurzaam bankieren. Tijdens de bijeenkomst hebben de 28 CEO's aangegeven dat zij hun bereik van 20 miljoen duurzaam bankierende klanten in dertig landen willen uitbreiden naar 70 tot 100 miljoen klanten over enkele jaren. Tegelijkertijd willen de banken de mogelijkheden vergroten voor duurzaam beleggen en bankieren.

Volgens de GABV-leden is de nood hoog met betrekking tot de financiering van sociale en ecologische projecten die aan een duurzame toekomst werken. Mocht de gewenste groei behaald worden, dan kunnen de duurzaam opererende banken naar eigen zeggen het welzijnsniveau van 1 miljard mensen verbeteren.

GABV verwacht dat de vraag naar duurzame bankdiensten zal blijven groeien, vooral als de grote banken een aanzienlijk deel van hun vermogen op de financiële markten blijven investeren. Uit onderzoek zou blijken dat GABV-banken veel meer geld steken in de reële economie dan de systeembanken.

Thomas Jörberg van de Duitse coöperatieve GLS Bank, één van de pioniers van duurzame bankieren in Europa, sprak ook over nieuwe duurzame businessmodellen en innovatie: "Naast het transparant omzetten van spaargeld in impactvolle kredietverlening, willen wij meer nadruk leggen op de kracht van risicodragend kapitaal om nieuwe duurzame ontwikkelingen te financieren. Dit zijn de tijden om disruptieve uitdagingen innovatief en efficiënt aan te pakken", aldus Jörberg.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Banken.nl | Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen