Algoritme geeft belegger inzicht in duurzame investeringen

08-04-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

Het Britse bedrijf Arabesque Partners heeft een algoritme ontwikkeld die investeringsbeslissingen neemt op basis van duurzaamheidsdata.

Dat schrijft de New York Times. Arabesque Partners, een investeringsbedrijf dat in 2011 is opgericht door de Britse Barclays Bank, maakt voor het algoritme gebruik van environmental, social and corporate governance (ESG)-data van verschillende ondernemingen.

De ESG-data is afkomstig van concerns als Bloomberg, Sustainalytics en MSCI. Het algoritme bepaalt vervolgens de investeringsmogelijkheden met het beste risico-rendementsprofiel.

Volgens Arabesque hebben ondernemingen die aan de ESG-eisen voldoen en daarmee verantwoord ondernemen een hogere slagingskans dan bedrijven die hier geen of minder aandacht aan besteden.

Beter presteren

“Investeerders willen niet lastig worden gevallen met morele argumenten”, zegt Andreas Feiner, hoofd ESG onderzoek bij Arabesque, in New York Times. “Je vertelt investeerders dat deze bedrijven beter zullen presteren.”

Zo heeft het algoritme het Amerikaanse bedrijf Cracker Barrel Old Country Store geselecteerd als een van de bedrijven die financieel aantrekkelijk is voor investeerders. Cracker Barrel beheert enkele restaurants en biedt voornamelijk vintageproducten aan als voeding en speelgoed. Uit de kwantitatieve analyses van het Arabesque-algoritme is gebleken dat dit bedrijf hoog scoort op de ESG-eisen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: New York Times, Arabesque Partners | Foto: Kārlis Dambrāns, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen