Wereldbank: ‘Actieplan moet klimaatverandering tegengaan’

11-04-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

De Wereldbank maakt in een actieplan bekend 28 procent van zijn totale investeringen aan duurzame projecten te zullen besteden. Deze projecten moeten klimaatverandering tegengaan.

Met het document Climate Change Action Plan zegt ’s werelds grootste financiële instituut voor ontwikkelingssamenwerking tenminste $ 16 mrd per jaar te investeren in duurzame projecten, zoals een groene energievoorziening en energie-efficiëntie.

De Wereldbank heeft zich verder tot doel gesteld om binnen vier jaar $ 13 mrd aan extra investeringen uit de private sector mogelijk te maken. In 2020 moeten deze initiatieven jaarlijks $ 29 mrd aan investeringen opleveren om duurzame projecten in ontwikkelingslanden te versnellen.

Duurzame landbouw en infrastructuur

Naast groene energievoorziening, zegt de Wereldbank onder meer CO2-arm transport, smart city-technologie en nieuwe landbouwtechnieken financieel te ondersteunen. Zo moeten de landbouwsystemen minder water en energie verbruiken en tegelijkertijd de vruchtbaarheid van de bodem stimuleren.

In 2020 moet een minimum van veertig landen zijn voorzien van de duurzame landbouwsystemen, stelt de Wereldbank. Ook wil de bank in 2020 vijftien steden uitrusten met systemen die de stedelijke bevolking waarschuwen bij mogelijke natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering.

Fossiele brandstof

In het verleden is de Wereldbank bekritiseerd vanwege zijn investeringen in fossiele brandstof. Dat schrijft The Guardian. De bank zegt afstand te nemen van deze projecten, maar sluit investeringen in fossiele brandstoffen niet geheel uit. Deze investeringen zullen echter streng worden beoordeeld en waar mogelijk zal de Wereldbank onderzoek doen naar duurzame alternatieven. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: World Bank, The Guardian | Foto: Kamil Rejczyk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen