Dwingt PGGM Shell tot duurzame koers?

shell

19-04-2016 12:00 | Door: Erik Verheggen

Op 24 mei vindt de aandeelhoudersvergadering van Shell plaats. Pensioenuitvoerder PGGM komt nog deze week met een standpunt over de Follow This resolutie, die daar voorligt.

Dat meldt de website Energiebusiness. Met een duidelijk standpunt van PGGM kan Shell gedwongen worden te stoppen met investeren in fossiele energie.

De resolutie van Follow This roept Shell op om baten uit fossiel te investeren in duurzame energie. Shell zou daarom binnen een jaar met een nieuwe strategie moeten komen.

PGGM wil nog niet zeggen welke keuze gemaakt gaat worden. De uitvoerder treedt op de Shell-AVA op namens het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). PGGM en PFZW hebben in 2015 een beleggingsplan opgezet om de CO2-voetafdruk van de beleggingen in 2020 met 50 procent te verkleinen ten opzichte van 2015.

“Het gaat daarbij om drie sectoren: materialen, energie en nutsbedrijven”, zegt een woordvoerder van PGGM tegen Energiebusiness. “Deze sectoren zijn goed voor de productie van ongeveer 70 procent van de CO2 in de PFZW-portefeuille."

PGGM verschuift in die sectoren het kapitaal in de richting van de best presterende ondernemingen op het gebied van energie-efficiëntie. “Dat geldt dus ook voor de producenten van olie en gas”, zegt de woordvoerder tegen Energiebusiness. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EnergieBusiness | Foto: Mike Mozart, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen