Nieuw reddingsplan ETS in de maak

Nieuw reddingsplan ETS in de maak

13-06-2013 14:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderhandelaars uit het Europese Parlement hebben een plan opgesteld om het ETS nieuw leven in te blazen. 900 miljoen rechten moeten uit de handel worden genomen.

In april stemde het Europese Parlement nog tegen het voorstel om 900 miljoen CO2-rechten tijdelijk uit de markt te halen, het zogeheten backloading, waardoor het Emission Trading System (ETS) vleugellam achterbleef. Dat voorstel was een reactie op het overschot aan CO2-rechten in de markt, waardoor de prijs op CO2-uitstoot te laag is en het ETS zijn doel – het stimuleren van duurzame energieproductie – niet bereikt.

De onderhandelaars willen nu de 900 miljoen CO2-rechten alsnog tijdelijk uit de markt halen, zodat de rechten duurder worden. Zodra de rechten uit de markt zijn, moeten ze langzaam weer opnieuw worden ingevoerd. De rechten zullen dus niet voorgoed verdwijnen. De onderhandelaars willen verder een uitbreiding van de lijst met bedrijven die de EU zouden kunnen verlaten als gevolg van hoge CO2-prijzen.

Geen melkkoe

De onderhandelaars willen verder een fonds opzetten om innovatieve CO2-besparende projecten te stimuleren. Dat fonds moet gefinancierd worden uit de verkoop van 600 miljoen rechten. ‘We willen niet dat het ETS een melkkoe wordt voor lokale overheden,’ aldus Richard Seeber, lid van de European People’s Party, de centrumrechtse fractie waar ook het CDA in vertegenwoordigd is. ‘We willen verzekeren dat het geld gebruikt wordt voor technologische innovatie voor CO2-reductie en energie-efficiëntie.’

Het plan is opgesteld door leden van de European People’s Party, de Progressive Alliance of Socialists and Democrats (inclusief PvdA) en de Alliance of Liberals and Democrats for Europe (VVD). Samen hebben deze drie partijen een meerderheid in het Europese Parlement. De onderhandelaars moeten nu binnen hun partijen goedkeuring zien te krijgen voor het plan. De Groene fractie heeft al aangegeven niet voor te zullen stemmen, aangezien het plan te veel verwaterd is.

Bron: Bloomberg Foto:  fdecomite via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen