‘Grote investeerders nemen stappen tegen klimaatverandering’

10-05-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Uit een beoordeling van 500 van ’s werelds grootste investeerders, blijkt dat 97 van deze financiële instellingen actief zijn in het verminderen van risico’s als gevolg van klimaatverandering.

De Global Climate 500 Index 2016 is mogelijk gemaakt door de onafhankelijke non-profit organisatie Asset Owners Disclosure Project (AODP). Dit concern heeft zich tot doel gesteld om pensioenfondsen en pensioengerechtigden te beschermen tegen de risico’s van klimaatverandering.

Pensioenfondsen en verzekeraars die de klimaatverandering negeren, riskeren een financiële crisis

Hoogste score

AODP stelt dat 157 pensioen- en beleggingsfondsen met een totaal vermogen van $ 14 triljoen voor het eerst stappen ondernemen om de risico’s van klimaatverandering te verkleinen. De 97 fondsen die het hoogst scoren op duurzaamheid hebben een gezamenlijk vermogen van $ 9,4 triljoen.

Zo behaalde de Nederlandse Stichting Pensioenfonds ABP met de hoogste AAA-score de vierde plek op de ranglijst. De scores A en AA werden gegeven aan investeerders die gematigd zijn in het verminderen van de risico’s van klimaatverandering. Verder werd de score D gegeven aan instellingen die de risico’s van klimaatverandering niet terugdringen.

Risico’s klimaatverandering negeren

In de Global Climate 500 Index van dit jaar hebben 246 investeerders de score D behaald door geen actie te ondernemen. “Het is schokkend dat bijna de helft van de grootste investeerders in de wereld helemaal niets doet om de risico’s van klimaatverandering te beperken”, zegt Julian Poulter, CEO AODP.

“Pensioenfondsen en verzekeraars die de klimaatverandering negeren, gokken met het spaargeld en de financiële zekerheid van honderden miljoenen mensen over de hele wereld en riskeren op die manier nog een financiële crisis.”

De lat hoger leggen

De investeerders die de risico’s van klimaatverandering beperken, zijn echter met 29 procent toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Zo waren er in 2015 24 investeerders die de scores A tot en met AAA behaalden. Dit jaar kent de Global Climate 500 Index de hoge scores toe aan 31 investeerders.

AODP zegt voor de Global Climate 500 Index van dit jaar de lat hoger te hebben gelegd. Investeerders moeten vanaf nu daadwerkelijk kunnen aantonen dat zij de risico’s van klimaatverandering beperken in hun portfolio’s. In de voorgaande jaren waren transparantie en beloftes voldoende. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: AODP | Foto: Akuppa John Wigham, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen