‘Duurzame economie mogelijk door groen investeringsfonds’

13-05-2016 09:01 | Door: Fitria Jelyta

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW wil met de oprichting van een ‘groen’ investeringsfonds innovatieve projecten voor een duurzame energietransitie mogelijk maken.

Daarvoor pleitte VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in een uitzending van Nieuwsuur. Volgens de organisatie vereist een CO2-neutrale energievoorziening enorme investeringen in alle sectoren van de economie. Verder stelt de voorzitter dat het fonds noodzakelijk is om aan de nieuwe klimaatafspraken te voldoen.

Het groene investeringsfonds moet duurzame energiebronnen in de gebouwde omgeving, de industrie en in mobiliteit mogelijk maken. Deze investeringen zijn volgens VNO-NCW in veel gevallen kapitaalintensief en kennen een lange terugverdientijd.

Investeringsdrempel verlagen

Het fonds moet daarom private langetermijninvesteringen faciliteren, waarbij publieke middelen de investeringsdrempel verlagen en investeringsrisico’s verkleinen. Daarnaast moet de overheid mogelijk een deel van het rendement garanderen, schrijft Nu.nl.

VNO-NCW meldt dat vergelijkbare groene financieringsinitiatieven ook in andere landen ontstaan. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VNO-NCW | Foto: FuFu Wolf, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen