EU en industrie investeren €22 miljard in onderzoek en innovatie

EU en industrie investeren €22 miljard in onderzoek en innovatie

15-07-2013 14:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een van de €22 mrd aan investeringen gaat naar de biobased-industie, schonere luchtvaart en onderzoek naar waterstoftechnologieën.

De Europese Commissie, de EU-lidstaten en Europese bedrijven zullen de komende zeven jaar meer dan €22 mrd investeren in innovatie in sectoren die kwalitatief hoogstaande banen leveren.

Het merendeel van de investeringen is bestemd voor vijf publiek-private partnerschappen op het gebied van innovatieve geneesmiddelen, de luchtvaart, biobased-industrieën, brandstofcellen en waterstof en de elektronicasector.

Deze onderzoekssamenwerkingen, gebundeld in het nieuwe Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020, moeten het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven gaan versterken. Daarnaast moeten ze oplossingen creëren voor grote maatschappelijke uitdagingen die niet snel genoeg met marktwerking alleen worden opgelost, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot of het ontwikkelen van de volgende generatie antibiotica.

Biobased Economy

Een sterke biobased-industrie kan de Europese afhankelijkheid van aardolieproducten significant verminderen. Daarom gaat de Europese Commissie een ‘Bio-Based Industrie Joint Technology Initiative’ (BBI-JTI) opzetten om de biobased-industrie te ondersteunen. Het BBI-JTI wordt verwacht te starten in 2014 en te eindigen in 2020.

Naar schatting zal er zo’n €3,8 mrd beschikbaar komen – €1 mrd van Horizon 2020 en €2,8 mrd van industriële partners –  om verschillende soorten biomassa en afval te gebruiken voor de productie van alledaagse benodigdheden zoals levensmiddelen, diervoeding, chemicaliën en brandstoffen.

Waterstof en luchtvaart

Een tweede samenwerking is het ‘Fuel Cells and Hydrogen Joint Technology Initiative’ (FCH-JTI). De Europese Commissie en de private sector hebben ieder €700 mln toegezegd voor de tweede fase van het FCH-JTI.

In deze tweede fase van het programma ligt de focus op het verminderen van de kosten van waterstof-brandstofsystemen voor transporttoepassingen, het verhogen van de efficiëntie en het aantonen van de haalbaarheid van grootschalige waterstofproductie met hernieuwbare energie.

De Europese Commissie wil verder de luchtvaartindustrie verschonen met het ‘Clean Sky 2 Initiative’ (CS2-JTI). Binnen dit initiatief zal  €4,05 mrd beschikbaar zijn voor projecten om de brandstofefficiëntie te verhogen, de CO2-uitstoot te verlagen en geluidshinder aan te pakken.

“Deze initiatieven zullen niet alleen onze Europese economie versterken, maar ook een investering zijn in een betere levenskwaliteit. Samenwerking stelt ons in staat om problemen aan te pakken die bedrijven of landen in hun eentje nooit zouden aankunnen,” zegt Máire Geoghegan-Quinn, Eurocommissaris voor Onderzoek, innovatie en wetenschap.

Foto: aranjuez1404 via flickr

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen