Australië maakt CO2-uitstoot goedkoper met handelsmarkt

Australië maakt CO2-uitstoot goedkoper met handelsmarkt

16-07-2013 10:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Australische regering wil een jaar eerder dan gepland de CO2-belasting vervangen door een handelssysteem. CO2-uitstoot zal hierdoor goedkoper worden.

Australië heeft momenteel een vaste CO2-belasting van A$24,15 (€16,91) per ton. Premier Kevin Rudd zegt nu dat hij op 30 juni 2014 wil overstappen naar een CO2-handelssysteem gelinkt aan het Europese handelssysteem (ETS). Hierdoor zal de prijs van CO2-uitstoot flink dalen, naar ongeveer A$6 (€4,20) per ton.

Grote bedrijven zullen door deze overstap miljoenen besparen op CO2-kosten, iets wat Rudd ziet als een pluspunt. 'De overheid heeft besloten de CO2-belasting af te schaffen om de kosten voor huishoudens en kleine bedrijven te verlagen,' aldus Rudd.

Als het plan doorgaat, zal de overheid A$3,8 mrd (€2,66 mrd) aan CO2-inkomsten mislopen. Rudd wil dat compenseren met verschillende maatregelen, waaronder het afschaffen van belastingvoordeel bij privé-gebruik van de auto van de zaak.

Rudd kan zijn plan alleen uitvoeren als hij wint bij de nationale verkiezingen die ergens tussen augustus en september gehouden zullen worden. Vanuit milieu-oogpunt is zijn plan nog te verkiezen boven dat van de conservatieve oppositie, die de CO2-belasting in zijn geheel wil afschaffen zonder over te gaan op een alternatief als een CO2-handelsmarkt.

Bron: Reuters Foto: Phil Whitehouse via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen