EIB stopt investering in kolencentrales

EIB stopt investering in kolencentrales

26-07-2013 10:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Investeringsbank heeft woensdag laten weten te stoppen met investeren in vervuilende kolencentrales.

De Europese Investeringsbank (EIB) zal niet meer investeren in vervuilende kolencentrales. Om in de toekomst nog voor financiering bij de EIB in aanmerking te komen mag een centrale niet meer dan 550 gram CO2 per kilowattuur uitstoten.

Hiermee reageert de EIB op de kritiek die zij eerder deze maand kreeg over het feit dat zij nog steeds projecten voor fossiele brandstof zou financieren.

Energiebedrijven die kolencentrales of bruinkoolcentrales willen bouwen zullen dus andere middelen voor financiering moeten zoeken. Alleen nog de meeste geavanceerde kolencentrales, die biomassa bijstoken of waarbij de restwarmte wordt hergebruikt, zullen nog voor financiering in aanmerking komen.

Achterloper

De EIB noemt dit een belangrijke vooruitgang. “Dit is een hele belangrijke stap. Door onze voorkeur voor schone technologie kan Europa makkelijker zijn klimaatdoelstellingen behalen", vertelt Mihai Tanasescu, vice-president van de EIB.

De limiet die de EIB nu heeft ingesteld is een compromis ten opzichte van de eerder voorgestelde 500 gram CO2 per kilowattuur. Ook blijft de bank hiermee nog steeds aanzienlijk achter op de Verenigde staten en Canada die respectievelijk limieten van 440 en 420 gram CO2 per kilowattuur hanteren.

Gas

De EIB blijft investeren in aardgas, volgens de bank een ‘transitiegrondstof’ die nodig is in de omslag naar duurzame energie. Gascentrales – met een gemiddelde Europese uitstoot van ongeveer 350 gram CO2 per kilowattuur – vallen wel binnen de limiet.

"Bankiers lopen met deze maatregel voor op politici", stelt Ingrid Holmes, directeur bij milieulobby-organisatie E3G. Holmes verwacht dat de uitstootdrempel de komende jaren nog lager zal worden.

Volgens Euractiv heeft de EIB sinds 2007 voor meer dan €70 mrd geïnvesteerd in energieprojecten. Daarvan ging €19 mrd naar fossiele energie, waarvan in ieder geval €2 mrd naar kolencentrales.

Bron: Utilities Foto: EIB

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen