Hoe investeerders meer kunnen halen uit duurzaamheid

23-06-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

In een artikel beschrijft organisatieadviesbureau McKinsey hoe investeerders rendement kunnen behalen door duurzaamheid aan de hand van Environmental Social Governance (ESG)-data beter te integreren.

McKinsey beschrijft op basis van voorgaande onderzoeken dat veel institutionele investeerders hun betrokkenheid bij het gebruik van ESG-data publiekelijk hebben bekend gemaakt. ESG is een methode om de duurzaamheidsimpact van investeringen te beoordelen.

Relevantie

Uit de onderzoeken die McKinsey aanhaalt, blijkt echter dat er niet voldoende investeerders zijn die ESG toepassen bij het evalueren van de investeringen. Van de vijftien grootste publieke pensioenfondsen in de Verenigde Staten past minder dan 1 procent de ESG-screeningsmethodes toe. Een verklaring hiervoor is dat investeerders vaak niet weten welke van de ESG-criteria het meest relevant zijn voor hun investeringen.

Daarom geeft het concern handvatten die investeerders moeten helpen bij het integreren van ESG.

Rapporteren en aanpakken

Ten eerste zouden bedrijven op basis van materialiteit kunnen rapporteren over hoe zij gebruikmaken van ESG. Hierbij wordt gekeken of een jaarrekening geen materiële fouten bevat, waarbij de impact groter is dan het bedrag dat als materialiteit werd vastgelegd. Ook zouden investeerders samen moeten werken met de bedrijven waarin zij investeren om de eisen in de ESG-methode en daarmee het milieurendement blijvend te monitoren.

Daarbij zouden zowel investeerders als ondernemingen moeten kijken naar langetermijndoelstellingen in plaats van enkel te focussen op het behalen van kortetermijnwinsten. Misverstanden en scepticisme rondom ESG moeten beide partijen meteen aanpakken om het verloop van de samenwerking niet te beïnvloeden.

Bijzaak

Volgens het organisatieadviesbureau is er nog een lange weg te gaan voordat ESG volledig wordt geïntegreerd in de financiële sector en niet enkel wordt gezien als bijzaak. Uit onderzoek blijkt echter dat instellingen die ESG en materialiteit integreren beter presteren dan ondernemingen die dit niet doen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: McKinsey | Foto: 401(K)2012, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen