Rotterdam en Den Haag steken miljarden in duurzame groei

Regio Rotterdam-Den Haag

07-07-2016 09:45 | Door: Fitria Jelyta

De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag investeren de komende tien jaar tussen de € 12 mrd en € 15 mrd in duurzame innovaties om economische groei te stimuleren.

De investeringen moeten gezamenlijk worden opgebracht door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Naast de vernieuwing van de economie, moeten de investeringen 25.000 tot 50.000 banen opleveren in de regio Rotterdam-Den Haag.

Duurzame projecten

De metropoolregio heeft samen met de Economische Programmaraad Zuidvleugel, de Provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland en Drechtsteden het programma ‘Investeren in vernieuwen’ opgesteld. Dit programma bestaat uit 150 concrete projecten die door de betrokken gemeenten, de provincie, het bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn aangedragen. Enkele voorbeelden van de projecten zijn:

  • De infrastructuur en voorzieningen op de campussen van Delft en Leiden versterken om toptalent aan te trekken en te behouden.
  • Proeftuinen (fieldlabs) opzetten voor bedrijven en wetenschappers om nieuwe technologie, producten en innovaties te testen en te demonstreren. Voorbeelden zijn proeftuinen op het gebied van 3D-printen, robotica en big data processing.
  • Nieuwe of verbeterde verbindingen aanleggen met hoogwaardig openbaar vervoer, zoals volledige viersporigheid tussen Rotterdam en Den Haag en een uitbreiding van de lightrail.
  • Oude wijken transformeren tot duurzame, betaalbare en gezonde woon- en leefgebieden en daarbij slimme elektriciteitsnetten aanleggen.

Topregio

“Onze regio biedt veel kansen voor een nieuwe, duurzame economie”, zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Als we deze kansen beter benutten, kan het bedrijfsleven innoveren en dat zorgt voor meer werkgelegenheid. Met dit programma laten we zien welke investeringen daarvoor nodig zijn.”

De regio Rotterdam-Den Haag heeft de Rijksoverheid, het bedrijfsleven en de Europese Unie uitgenodigd om het investeringsprogramma te realiseren. Zo heeft de regio zich tot doel gesteld om om tot de topregio’s te horen op het gebied van voedsel, robotica, transport, bioscience, maritiem, en veiligheid. Om deze ambitie en de economische vernieuwing te realiseren, zijn investeringen in kennis, klimaatbestendigheid en kwaliteit van leven noodzakelijk, stelt de metropoolregio. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Gemeente Rotterdam | Foto: Alias 0591, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen