Amsterdam: ‘ABP, scherp ambities duurzaam beleggen aan'

Amsterdam fossielvrij

13-07-2016 16:30 | Door: Fitria Jelyta

In een brief naar ABP roept Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam het pensioenfonds op om investeringen in de fossiele industrie te beëindigen. Dit moet bijdragen aan een duurzame economie en aanzienlijke CO2-reductie.

De burgemeester verwijst in de brief naar het beleid verantwoord beleggen dat ABP in november 2015 heeft gepresenteerd. In het beleid heeft het pensioenfonds zich onder meer tot doel gesteld om de CO2-voetafdruk van zijn beleggingen in 2020 met 25 procent te verminderen. De CO2-voetafdruk is in 2015 echter gestegen.

"Investeringen in fossiele industrie direct beëindigen of activistische aandeelhouder worden"

Toch investeren in fossiele industrie

De CO2-reductie van 25 procent in 2020 blijft volgens ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool echter overeind staan. “De onbedoelde toename uit 2015 zullen we compenseren”, zegt Wortmann-Kool. Daarnaast is er in het beleid vastgesteld dat ABP alleen nog aandelen en obligaties wilt van bedrijven die goed presteren op het gebied van mensen- en arbeidsrechten, milieu en het tegengaan van corruptie.

Zo moeten de bedrijven opnieuw ‘solliciteren’ om ook in de nieuwe situatie onderdeel te zijn van de beleggingsportefeuille van ABP. Ook heeft het pensioenfonds een deel van de beleggingen in de fossiele industrie beëindigd in 2015, op verzoek van ABP-deelnemers. Ondanks deze positieve stappen, investeert ABP nog steeds in fossiele bedrijven, schrijft Van der Laan.

Direct desinvesteren

De gemeente Amsterdam vraagt het pensioenfonds daarom om de duurzaamheidsambitie aan te scherpen en de belangen en banden die bedrijven hebben met de fossiele industrie mee te wegen bij de beoordeling van de beleggingsportefeuille. Wanneer bedrijven banden hebben met de fossiele industrie, zou ABP volgens Amsterdam niet meer moeten investeren in deze bedrijven.

Ook zouden bestaande investeringen in de fossiele industrie, zoals kolen, nucleaire energie en schaliegas beëindigd moeten worden. Wanneer blijkt dat direct desinvesteren niet mogelijk is, zou ABP zich als activistische aandeelhouder moeten opstellen om de bedrijven met banden in de fossiele industrie ertoe aan te zetten om duurzame investeringen te doen.

Amsterdam Fossielvrij

Volgens de gemeente Amsterdam past het gebruik van fossiele grondstoffen niet in het toekomstbeeld van een circulaire economie. Daarnaast is afscheid van fossiele grondstoffen noodzakelijk vanwege de ‘Carbon Bubble’. Hierin wijzen vooraanstaande analisten op risico’s voor financiële instellingen en de economie door blijvend te investeren in ‘stranded assets’.

Op verzoek van de burgerbeweging Amsterdam Fossielvrij wil de gemeente de hoofdstad op termijn fossielvrij maken. Zo heeft de gemeente Amsterdam in de Agenda duurzaamheid opgenomen om de verduurzaming van de hoofdstad te versnellen naar 20 procent meer duurzame energie en 20 procent minder energiegebruik. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Amsterdam Fossielvrij, Gemeente Amsterdam | Foto: Daphne Depasse, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen