‘Meer toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers’

Vrouwen aan het werk

15-07-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) doet een anchor investment van $ 30 mln om vrouwelijke ondernemers betere toegang tot financiering te geven.

De investering gaat naar het zogeheten Women Entrepreneurs Debt Fund. Dit fonds maakt deel uit van de Women Entrepreneurs Opportunity Facility, een samenwerking van investeringsbank Goldman Sachs en de International Finance Corporation (IFC). Met deze faciliteit willen de instellingen een bijdrage leveren aan het dichten van de wereldwijde kredietkloof van $ 285 mrd voor kleine en middelgrote bedrijven die door een vrouw worden gerund.

Vrouwelijke mkb-ondernemers

Zo heeft het consortium zich tot doel gesteld om 100.000 vrouwelijke mkb-ondernemers te helpen aan groeikapitaal voor hun bedrijven. Volgens de FMO is 70 procent van de armste mensen in de wereld vrouw. Daarnaast hebben met name vrouwelijke ondernemers geen of slechts moeizame toegang tot financiering.

“Als strategische partner en anchor-investeerder van het fonds zal de FMO de kennisoverdracht optimaliseren en adviesprojecten ondersteunen om zo voor betere toegang tot (financieel) onderwijs te zorgen, netwerken open te stellen en rolmodellen te creëren voor deze vrouwelijke ondernemers", zegt Linda Broekhuizen, chief investment officer van de FMO. Verder zegt de FMO met dit initiatief bij te dragen aan het versterken van opkomende markten en het streven naar gendergelijkheid.

Maatschappelijke verbetering

In dit initiatief verwijst Goldman Sachs naar een onderzoek waaruit blijkt dat investeren in vrouwelijke ondernemers wereldwijd tot economische groei en maatschappelijke verbeteringen leidt. Volgens de IFC moet de investering van FMO een belangrijke rol spelen bij het duurzaam ondersteunen van vrouwelijke ondernemers in opkomende markten.

Eerder heeft FMO een impactfonds beschikbaar gesteld aan private bankingklanten van ABN Amro MeesPierson om te investeren in duurzame projecten van bedrijven in ontwikkelingslanden. Via het FMO Privium Impact Fund kunnen beleggers bijvoorbeeld investeren in windenergie in Nicaragua of in een Indiase rijstverwerker die duurzame energie opwekt uit restproducten van rijst. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: FMO | Foto: richard evea, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen