Australische staat financiert duurzaamheid met green bonds

Victoria Australie

21-07-2016 09:26 | Door: Fitria Jelyta

De Australische staat Victoria geeft zijn eerste groene obligatie uit om duurzame projecten te financieren. De green bond is beoordeeld volgens de standaarden van het Climate Bonds Initiative (CBI).

Volgens de Treasury Corporation Victoria (TCV), het centrale financieringsorgaan van Victoria, zijn dit de eerste door een overheidsinstelling uitgegeven green bonds die zijn gecertificeerd volgens de duurzame eisen van het CBI. Met de uitgifte van de obligaties heeft de TCV $ 300 mln opgehaald.

De green bonds werden binnen 24 uur overschreven door zeventien investeerders, waaronder verzekeringsmaatschappijen, fondsen en duurzame investeerders. De opbrengsten van de obligaties gaan naar schone energieopwekking, openbaar vervoer met lage emissies en duurzaam waterbeheer.

Duurzame infrastructuur

Door te voldoen aan de standaarden van het CBI zegt de overheidsinstelling te verzekeren dat de opbrengsten van de obligaties uitsluitend worden gebruikt voor initiatieven die een koolstofarme economie mogelijk maken. Zo gaat TCV LED-verkeerslichten financieren, maar ook hydro-elektrische energie, een grootschalige hernieuwbare energiecentrale, gebouwen met lage emissies en duurzame treinen.

“Financiering van nieuwe infrastructuur voor het openbaar vervoer, schone energie en duurzame gebouwen wordt versterkt door deze groene obligatie-uitgifte, die voldoet aan internationale praktijken van informatievoorziening en transparantie”, zegt Sean Kidney, CEO van het CBI.

Australische ‘Tesla-wijk’

De Australische vastgoedontwikkelaar Glenvill realiseert net buiten Melbourne de buitenwijk Yarrabend, waar 2.500 duurzame woningen verrijzen. De huizen in deze wijk zullen gebruikmaken van zonnepanelen en de Tesla Powerwall. Door de zonnepanelen op de woningen te koppelen aan de thuisbatterij van Tesla, wil Glenvill de duurzaamheid en energie-efficiëntie van de buitenwijk verhogen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Premier of Victoria | Foto: Romain Pontida via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen