‘Pacifische eilanden beter bestand tegen klimaatverandering’

Kustbescherming eiland

29-07-2016 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Door investeringen in onder meer duurzame infrastructuur en de gebouwde omgeving, moeten de eilanden in de Grote Oceaan beter bestand zijn tegen natuurrampen als gevolg van klimaatverandering.

Dat stelt de Wereldbank in zijn onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport Pacific Possible: Climate change and Disaster Resilience. Eilanden zoals Fiji, Palau en Kiribati hebben volgens de Wereldbank een hoog risico op natuurrampen als wervelstormen, aardbevingen en overstromingen. Daarom zouden investeringen in deze gebieden zich moeten richten op klimaatadaptatie.

Meer geld voor klimaatadaptatie

Met het onderzoeksrapport zegt de Wereldbank bestuursorganen van deze eilanden te kunnen adviseren over de mogelijkheden voor klimaatadaptatie en daarmee de negatieve gevolgen van klimaatverandering beperken.

Als voorbeeld noemt het rapport dat landen in de Grote Oceaan betere kustbescherming moet mogelijk maken door onder meer het planten van mangrovebossen. Ook moeten de infrastructuur en de gebouwen van de eilanden in de Grote Oceaan beter worden aangepast om de gevolgen van natuurrampen aan te kunnen. Het energiezuinig en aardbevingsbestendig maken van gebouwen leidt volgens de Wereldbank tot een vermindering van 35 tot 50 procent op de verwachte schade.

Investering terugverdienen

“Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden kunnen negatieve invloed hebben op kustgebieden, watervoorraden, gezondheidszorg, infrastructuur, landbouw en voedselzekerheid”, zegt Denis Jordy, senior environmental specialist bij de Wereldbank. “Als nieuwe investeringen niet goed worden gepland, kunnen ze de gevolgen van natuurrampen en klimaatverandering juist erger maken en de kwetsbaarheid van de bevolking tegenover deze rampen doen toenemen.”

De Wereldbank stelt verder dat er grote investeringen nodig zijn om klimaatadaptatie in de eilanden mogelijk te maken. De gemaakte kosten voor deze maatregelen zullen volgens de bank echter worden terugverdiend door een daling van schade en verlies als gevolg van klimaatverandering. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wereldbank | Foto: Sinead Friel via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen