Keniaanse banken bereiden zich voor op groene obligatiemarkt

Kenia

09-08-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

De vereniging van Keniaanse banken werkt samen met de Nairobi Securities Exchange (NSE) om de eerste groene obligaties uit te geven voor het financieren van duurzame projecten tegen klimaatverandering.

De Kenya Bankers Association (KBA) zegt binnen zes tot acht maanden de eerste groene obligaties uit te geven. De vereniging maakt het totaalbedrag van de green bonds echter niet bekend. Met de opbrengsten van de obligaties gaan de leden van de vereniging milieuvriendelijke projecten financieren op het gebied van hernieuwbare energie, duurzame landbouw, transport en infrastructuur financieren.

Daarnaast willen de banken de opbrengsten besteden aan de duurzame bouwsector, water- en afvalmanagement. Ook wordt financiering beschikbaar gesteld aan mkb’ers die duurzame maatregelen uitvoeren tegen klimaatverandering.

Transparantie bij een groene economie

KBA zegt de green bonds uit te geven volgens het raamwerk van het Sustainable Stock Exchanges (SSE) Initiatives, een initiatief van de Verenigde Naties (VN) om transparantie te stimuleren bij de ontwikkeling van een groene economie.

“We zijn gesprekken aangegaan met de NSE en de Centrale Bank van Kenia, wat resulteerde in diverse voorstellen voor de uitgifte van groene obligaties”, zegt Habil Olaka, CEO van KBA, in een persbericht. Naast de samenwerking met effectenbeurs NSE, zijn onder andere de Centrale Bank van Kenia, de Capital Markets Authority of Kenia en het Keniaanse ministerie van Financiën betrokken bij de ontwikkeling van de green bondmarkt.

Duurzame groei en ontwikkeling

In Nederland werkt Rabobank samen met de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Noorse investeringsfonds Norfund om duurzame groei en ontwikkeling in Afrika te stimuleren. Hiervoor richt het consortium de onderneming Arise op. Deze organisatie moet minderheidsaandelen in de Afrikaanse financiële dienstverleners kopen en beheren.

Doel is om de dienstverleners te ondersteunen, die zich richten op mk’bers, de rurale sector en mensen die tot op heden niet over bancaire diensten beschikken. Daarnaast moet de organisatie het mogelijk maken om krediet te verlenen aan onder meer kleine boeren. De banken verwachten dat het investeringsbedrag naar $ 1 mrd (€ 890 mln) zal groeien. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: KBA | Foto: Rod Waddington via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen