Elke ton CO2 kost tot 281 euro aan ‘levenswinst’

Elke ton CO2 kost tot 281 euro aan ‘levenswinst’

01-10-2013 17:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Iedere ton CO2 die minder wordt uitgestoten, levert tussen de €37 en €281 aan levenswinst op.

Schone energie is waarschijnlijk een goede investering voor de mensheid stellen Jason West en collega’s in een artikel in Nature Climate Change. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van een verbeterde luchtkwaliteit die een klimaatbeleid kan opleveren. Deze overwegend positieve effecten hebben zij vertaald naar economische winst.

De conclusie van het onderzoek luidt: iedere ton CO2 die minder wordt uitgestoten, levert tussen de €37 en €281 aan levenswinst op. Hierbij is alleen gekeken naar het aantal doden door longkanker en andere luchtwegproblemen. De winst zou zelfs nog hoger kunnen uitpakken wanneer ook mensen onder de dertig, ziektekosten en verloren werkuren worden meegerekend.

Schone lucht

De levenswinst is op een opmerkelijke manier berekend, want onderliggend is de vraag: Wat is een mensenleven waard? Volgens de onderzoekers is dat €7,4 mln in de VS, maar slechts €1,8 mln in Europa. Over de hele wereld komt de gemiddelde waarde van een mens uit tussen de €1,2 mln en €3,6 mln.

De wetenschappers opperen een CO2-taks om de uitstoot te verminderen. Alleen zo worden, anders dan nu het geval, bedrijven verantwoordelijk en betalen zij voor de schade die ze aanrichten door het uitstoten van fijnstof, ozon en CO2.

Bron: Wetenschap24

Foto: Images_of_Money via Flickr

 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen