Britse overheidsbank steekt € 7 mln in biovergisting

biovergisting

22-08-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De Britse Green Investment Bank (GIB) investeert £ 6,6 mln ( € 7,6 mln) in een 2,2 megawatt biovergistingsinstallatie. Deze installatie moet bijna 4.000 huishoudens in de Britse plaats Rufford van duurzame stroom en warmte voorzien.

De investering is afkomstig van het Recycling and Waste (Raw)-fonds waarin de GIB naar eigen zeggen als investeerder aan bijdraagt. Eerder ontving het project een investering van het SQN Asset Finance Income Fund, waardoor een totaalbedrag van £ 13,2 mln (€ 15,2 mln) is gemoeid voor de ontwikkeling van de biovergistingsinstallatie.

Volgens de GIB zal de vergistingsinstallatie gebruikmaken van agrarisch grondstoffen als pluimveemest en stro, geleverd door de nabijgelegen boerderijen, om lokale huishoudens en kantoorgebouwen van duurzame elektriciteit en warmte te voorzien.

Circulaire economie

Jaarlijks moet de biovergistingsinstallatie 16.300 megawattuur hernieuwbare stroom opwekken en de uitstoot van broeikasgassen met 6.900 ton verlagen. Overschot van de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt volgens de bank geleverd aan het elektriciteitsnet. Naast de opwekking van duurzame stroom, moet de installatie ook 16.000 ton restproducten opleveren die boeren kunnen gebruiken als compost.

“Vergisting is wereldwijd erkend als de meest effectieve manier om organisch afval te verwerken”, zegt Edward Northam, head of investment banking van de GIB, tegen de website Edie. “Vergistingsinstallaties hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van de circulaire economie in het Verenigd Koninkrijk.”

Innovatieve recyclinginstallatie

In 2015 investeerde de Britse overheidsbank in een innovatieve recyclinginstallatie in Schotland. Hiervoor is een bedrag van £ 111 mln (€ 128 mln) gemoeid. Het project bestaat uit een recyclinginstallatie en een innovatieve vergassingsinstallatie. De recyclinginstallatie ontrekt uit het aangeleverde afval zoveel mogelijk plastic, metaal en papier voor hergebruik. Wat niet meer herbruikbaar is, gaat naar een reactor die het restafval omzet in gas. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Green Investment Bank, Edie | Foto: Vortexrealm via Wikimedia Commons, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen