Wereldbank komt met datatool voor duurzame steden

duurzame steden

26-09-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

De Wereldbank heeft een softwaretool gelanceerd, die het bestuursorgaan van steden inzicht geeft in het maken van investeringen voor duurzame steden.

De CURB-tool (Climate Action for Urban Sustainability) is bedoeld voor wereldwijde toepassing om de groeiende verstedelijking te faciliteren en daarbij de milieu-impact van stedelijke groei te verkleinen. Volgens de Wereldbank woont twee derde van de wereldbevolking in 2050 in steden. Nu al zijn steden verantwoordelijk voor 70 procent van de totale broeikasgasemissies, stelt de bank.

De tool moet hiervoor uitkomst bieden door duurzaamheidsdata over steden te verzamelen en deze aan het bestuursorgaan van de steden bekend te maken. Zo kunnen steden inzicht krijgen in de sectoren die het meest milieuvervuilend zijn, zoals bijvoorbeeld de gebouwde omgeving. Op basis van de verzamelde data en verkregen inzichten kan het stedelijk bestuur maatregelen treffen om de milieu-impact te verkleinen.

Duurzaamheid als prioriteit

Daarnaast geeft CURB informatie over welke milieuvriendelijke oplossingen bijvoorbeeld onderhoudskosten kunnen besparen en duurzame investeringen zo snel mogelijk kunnen terugverdienen. De softwaretool is deze maand tijdens de Climate Week NYC geïntroduceerd. De Wereldbank stelt de tool kosteloos beschikbaar aan gemeentes wereldwijd.  

“CURB geeft gedetailleerde analyses waarmee het gemeentelijk bestuur van steden gemakkelijk prioriteiten kan stellen en kosten-efficiente methodes kan ontwikkelen om de CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Stephen Hammer, manager of climate policy van de Wereldbank, in een persbericht. 

Bekijk hieronder hoe de CURB-tool werkt: 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wereldbank | Foto: reynermedia via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen