Rabobank geeft eerste groene obligatie uit van € 500 mln

Rabobank gebouw

06-10-2016 09:55 | Door: Fitria Jelyta

Rabobank heeft zijn eerste groene obligatie uitgegeven ter waarde van € 500 mln. De opbrengsten van de obligatie gaan naar duurzame energieprojecten, zoals windparken.

Dat meldt de bank in een persbericht.

Met de uitgifte van de green bond zegt de bank een specifieke wens van pensioenfondsen en institutionele beleggers in vervulling te laten gaan. Beleggers willen met een investering in de Rabobank Groene Obligatie bijdragen aan de transitie naar meer duurzame energie. De green bond heeft een looptijd van vijf jaar.

Rabobank heeft zich tot doel gesteld om de dienstverlening aan duurzame koplopers de komende jaren te verdubbelen. Volgens de bank groeit duurzame kredietverlening zeer sterk en deze uitgifte moet verdere groei mogelijk maken.

Transparant over duurzame beleggingen

“Ondanks het feit dat beleggers veilige beleggingen willen doen via de bank, willen ze ook weten dat het geld op een goede manier wordt gebruikt”, zei Bas Rüter, director of sustainability bij Rabobank, onlangs in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media.

“De transparantie over de aanwending van financiële producten als spaargeld, groene obligaties en crowdfundingacties zal daarom in hoge mate toenemen. Dit zal een stimulerende werking hebben voor de werkwijze van banken. Als er vanuit investeerders veel vraag is om kapitaal te besteden aan duurzaamheid, dan zorgen de banken ervoor dat er meer aanbod is in duurzame projecten die gefinancierd moeten worden.”

Green bonds in Nederland

In juli van dit jaar was er al ruim € 3 mrd aan groene obligaties uitgegeven door Nederlandse instellingen. De opbrengsten van de groene schuldpapieren gingen voor het grootste deel naar de financiering van hernieuwbare energie.

Zo gaf Tennet in juni van dit jaar € 1 mrd aan green bonds uit in twee tranches van elk € 500 mln. Ook gaven netbeheerder Alliander, ABN Amro, FrieslandCampina en Obvion hypotheken, dochteronderneming van Rabobank, groene obligaties uit.

Naast financiering van duurzame projecten op het gebied van hernieuwbare energie, gingen de opbrengsten van de schuldpapieren naar energie-efficiënte gebouwen, energie-efficiëntie en duurzaam landgebruik. 

green bonds infographic

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Rabobank | Foto: Rabobank, Infographic: Robin de Boer (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen