Rabobank helpt ondernemers verder met circulaire economie

Rabobank

10-10-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Rabobank heeft in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een vragenlijst ontwikkeld voor circulaire ondernemers. Hiermee krijgen bedrijven inzicht in hoe de circulaire economie bijdraagt aan de bedrijfsvoering en welke verbeteringen mogelijk zijn.

Dat meldt de bank in een persbericht. De Prestatie Indicator Circulair Ondernemen bestaat uit een vragenlijst die inzicht biedt in hoeverre de bedrijven de circulaire economie toepassen in de dagelijkse praktijk. Daarnaast krijgen de bedrijven een indicatie van hoe circulair de bedrijfsvoering al is.

Kansen voor circulair businessmodel

De vragenlijst is verdeeld in vijf thema’s:

  • Strategie
  • Kringlopen
  • Waardecreatie
  • Organisatie
  • Verdienmodel

Op basis van de antwoorden op de vragenlijst en de indicatie van circulaire bedrijfsvoering, kijkt Rabobank samen met de ondernemers waar de kansen liggen voor verbetering in het circulaire businessmodel.

Circular Economy Challenge

Volgens de Rabobank past de vragenlijst Prestatie Indicator Circulair Ondernemen bij zijn bestaande programma Circular Economy Challenge. Doel van het programma is ideeën uit de circulaire economie te gebruiken om nieuwe zakelijke kansen te creëren.

Rabobank ziet het programma ook als een veelbelovend alternatief voor het huidige lineaire model van ‘take, make, waste’, omdat grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen niet langer worden uitgeput.

Circulaire economie

“Onze economie is vooral nog lineair ingericht, waarbij we nog steeds vooral de financiële transactie bij verkoop meten”, zegt Hans Stegeman, hoofdeconoom Nederland van Rabobank, in het persbericht.

“Een overgang naar een economie waarbij producenten bijvoorbeeld verantwoordelijk blijven voor de materialen die ze verkopen, waarbij samenwerking in een keten cruciaal is en waarbij waardecreatie om meer gaat dan financiën alleen, is waar we als bank ook aan willen bijdragen.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Rabobank | Foto: FaceMePLS via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen