€ 6.000 mrd aan belegd vermogen wil inzicht in duurzaamheid

duurzaam beleggen

11-10-2016 15:35 | Door: Fitria Jelyta

Beursgenoteerde ondernemingen in Nederland moeten meer duidelijkheid verschaffen over hoe zij met duurzame ambities bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Dat schrijft Eumedion in de Speerpuntenbrief 2017. Het platform behartigt de belangen van zijn aangesloten institutionele beleggers op het gebied van corporate governance en duurzaamheid. Onder andere pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsinstellingen en vermogensbeheerders maken deel uit van Eumedion.

Risico’s en kansen door klimaatverandering

In de Speerpuntenbrief 2017 moedigt Eumedion en zijn deelnemers beursgenoteerde ondernemingen aan om de risico’s en kansen van klimaatverandering te beschrijven en analyseren. Deze analyse moet vervolgens vermeld worden in het bestuursverslag of in een duurzaamheidsrapportage.

Daarnaast verwachten de deelnemers van Eumedion dat de Nederlandse ondernemingen vermelden welke concrete acties worden uitgevoerd om het Klimaatakkoord van Parijs waar te maken. 

Transparant over diversiteit

Verder verwacht Eumedion dat de beursgenoteerde ondernemingen transparant zijn over diversiteit en het functioneren van besturen en raden van commissarissen. Zo verwachten Eumedion-deelnemers inzicht te krijgen in het recruitmentproces, selectiecriteria en het diversiteitsbeleid van de Nederlandse ondernemingen.

Het platform geeft zijn deelnemende beleggers jaarlijks aan wat de belangrijkste punten voor hen zullen zijn in de aanloop naar de volgende jaarverslagen en aandeelhoudersvergaderingen, schrijft het Financieele Dagblad (FD). Volgens het FD vertegenwoordigen de zeventig institutionele beleggers bij Eumedion op dit moment een belegd vermogen van in totaal € 6.000 mrd en 25 procent van de aandelen van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Eumedion, FD | Foto: Images Money via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen