‘Inzicht in green bonds voor duurzame waterprojecten'

duurzame waterinfrastructuur

17-10-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Nieuwe richtlijnen voor de uitgifte van groene obligaties, waarvan de opbrengsten naar duurzame waterinfrastructuurprojecten gaan, moeten bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Dat meldt het Climate Disclosure Standards Board (CDSB) in een persbericht. Dit internationale consortium van het bedrijfsleven en milieuorganisaties zet zich onder andere in om wereldwijd transparantie in rapportering over duurzaamheid mogelijk te maken. Doel is om natuurlijk kapitaal gelijk te stellen aan financieel kapitaal.

Duurzame investeringen

Het CDSB ontwikkelde nieuwe richtlijnen voor bedrijven voor de uitgifte van de zogeheten ‘water bonds’. Dat zijn obligaties die specifiek zijn bedoeld om geld op te halen voor duurzame waterinfrastructuurprojecten. Met de nieuwe richtlijnen kunnen bedrijven obligaties uitgeven wanneer zij de milieuvoetafdruk van de waterinfrastructuur voor, tijdens en na het project kunnen aantonen.

Daarnaast zijn de richtlijnen bedoeld voor de financiering van projecten waarin duurzame maatregelen, zoals klimaatadaptatie, worden uitgevoerd. “De Water Criteria vormen een goede basis om beleggers te helpen bij het evalueren en beoordelen van de duurzaamheidskenmerken van waterprojecten en infrastructuur”, zegt Sean Kidney, CEO van het Climate Bonds Initiative (CBI), in het persbericht.

Milieurendement

“De noodzaak om alle watersystemen en infrastructuur te ontwikkelen om klimaatverandering te doorstaan, valt niet te ontkennen. Daarom moeten investeringen van vandaag gebouwd worden op basis van de verwachting dat we de komende decennia worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering", aldus Kidney.

Met de nieuwe richtlijnen krijgen het bedrijfsleven en gemeentes inzicht in hoe de duurzame waterprojecten meer rendement opleveren en tegelijkertijd het milieu sparen.

Water bonds

Eerder gaf de overheidsorganisatie voor waterbeheer in San Francisco een green bond uit ter waarde van $ 240 mln voor het verduurzamen van de water- en rioolinfrastructuur. Deze groene obligaties zijn gecertificeerd volgens de standaarden van het CBI op het gebied van waterbeheer. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CDSB | Foto: Tabitha Blue via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen