EIB stelt miljarden beschikbaar aan Europese energie-infrastructuur

EIB stelt miljarden beschikbaar aan Europese energie-infrastructuur

13-11-2013 16:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een sterke aanwijzing gegeven het begrotingsgat voor de modernisatie van de Europese energie-infrastructuur met €3,25 mrd te zullen vullen.

Afgelopen maand kondigde de EU een lijst aan van 250 ‘projecten met een gemeenschappelijke interesse’ (PCI’s). Het gaat hierbij om projecten die grensoverschrijdend zijn, zoals grensoverschrijdende hoogspanningskabels, maar ook olie- en gasleidingen. Deze projecten zullen in een versneld proces van vergunningverlening terecht komen. Ook zullen ze betere toegang krijgen tot financiering.

Alles bij elkaar moesten deze 250 projecten €9,1 mrd kosten en daarbij €200 mrd aan particulier kapitaal aantrekken. Bij de EU-onderhandelingen werd het budget echter met een derde teruggesnoeid. In een interview zegt een woordvoerder van de bank nu dat het onderwerp ‘prioriteit’ heeft en de EIB een deel van zijn budget zal aanwenden voor dezelfde doeleinden.

Het koppelen van Europese energienetwerken is cruciaal voor een overgang naar een duurzame energievoorziening. Zo zou in de toekomst zonne-energie die wordt opgewekt rond de Middellandse Zee makkelijk naar het Noorden kunnen stromen. De 250 PCI’s moesten de Europese 'energie-eilanden' verbinden. Daardoor zou ook leveringszekerheid ontstaan.

Ontevreden milieuorganisaties

Groene campagnevoerders zijn wel bezorgd dat de meeste PCI’s gaan om pijpleidingen, fossiele elektriciteitsopwekking, gasleidingen en opslagterminals, of olieprojecten zijn. Zo draaien 108 van de 250 PCI’s uitsluitend om gas- en olie-infrastructuur, terwijl de rest vaak fossiele brandstoffen zal faciliteren in algemenere projecten gebaseerd op elektriciteit.

Martina Mlinaric, senior beleidsmedewerker bij de groene actiegroep European Environmental Bureau: ‘Deze projecten zijn bedoeld als middelen om over te gaan op een economie met lage CO2-uitstoot, terwijl sommige projecten eigenlijk de inspanningen die Europa verricht om klimaatverandering te beperken teniet doen.’

Smart grids

Sommige voorstanders van groene energie zijn ook teleurgesteld in de voorstellen van de EU omdat ze smart grids verwaarlozen. De EIB liet weten dat smart grid-initiatieven een ‘belangrijk aandachtspunt’ vormen voor EIB-leningen, zelfs terwijl slechts twee van de projecten een plaats zullen innemen op de lijst voor smart grids, die in 2014 bekend gemaakt zal worden.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EurActiv | Foto: helejo via Flickr

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen