Duurzame koplopers boeken meer winst

Duurzame koplopers boeken meer winst

18-06-2012 12:24 | Door: Cato van Hees

Onderzoek toont dat duurzaam investeren onder bedrijven nog altijd toeneemt. Ondanks economische tegenslagen wordt er aanzienlijk meer winst geboekt door ondernemingen met sterke duurzame ambities en concrete bedrijfsstrategie.

Onderzoek van de Zwitserse dochteronderneming van Robeco, Sustainable Asset Management (SAM), toont dat duurzame investeringen onder bedrijven constant toenemen.

“Vooral de koplopers slagen hierin. Bedrijven die duurzaamheid hebben meegenomen in hun bedrijfsstrategie, zijn in staat nieuwe markten aan te boren. En kunnen er dus gemakkelijker winst mee maken,” constateert Erik Breen, directeur duurzaam beleggen bij Robeco.

People, Planet, Profit Het onderzoek toont dat er aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt in maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieuprestaties en sectorspecifieke duurzaamheid. Bedrijven maken daarbij veelal gebruik van de People Planet Profit formule, waarbij winst en duurzaamheid hand in hand gaan.

Best-in-class Erik Breen is voorstander van het best-in-class principe, hierbij wordt per sector geëvalueerd welke bedrijven het beste presteren. Onlangs werden negen Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, zoals DSM en AkzoNobel, onderscheiden met de SAM Sustainability Awards, waarbij zij tot wereldwijd leider van hun eigen sector werden benoemd.

Echter worden niet alle sectoren per definitie geëvalueerd. “Zoals producenten van controversiële wapens en wapenleveranciers aan dictators. Voor olieproducenten ligt dit anders, omdat de samenleving voorlopig niet zonder olie kan. Maar we hanteren hier wel strenge normen voor onze beleggingsbeslissingen,” aldus Breen.

Scherpe selectiecriteria Het aantal duurzame bedrijven stijgt snel, daarom is het volgens SAM belangrijk om scherp te blijven in het erkennen van een duurzame onderneming. Aandacht voor risicobeheer staat tegenwoordig centraal naast de financiële criteria. "We kijken niet alleen naar de investeringen in duurzame energie, maar vooral hoe oliemaatschappijen rampen zoals eerder bij onder meer BP zoveel mogelijk trachten te voorkomen," vertelt Breen.

Bron: Telegraaf Foto: Jeffrey Pang

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Cato van Hees

Cato is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid wordt steeds onmisbaarder in onze economie. Door het schrijven van zeer uiteenlopende artikelen, wordt het een breed en tastbaar onderwerp en zijn vooruitstrevende organisaties te onderscheiden. Het is een ontwikkeling van het bedrijfsleven waar ik als recent afgestudeerde actief in wil deelnemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen