Nederlandse beurzen beste duurzame verslaggeving

Nederlandse beurzen beste duurzame verslaggeving

19-06-2012 13:06 | Door: Cato van Hees

Bedrijven die genoteerd zijn aan Nederlandse beurzen zoals Euronext zijn wereldwijd het beste in duurzame verslaggeving. Denemarken en Finland volgen.

Volgens een rapport van de Britse vermogensbeheerder Aviva Investors behalen de Nederlandse beurzen de hoogste rang op het gebied van openbaarmaking over duurzaamheidspraktijken.

Het rapport rangschikt beurzen wereldwijd op basis van de frequentie en de tijdigheid waarmee bedrijven die genoteerd staanhun duurzame praktijken bekendmaken. Daarbij wordt onder andere gekeken naar energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen, watergebruik, en personeelsverloop.

Met duurzame koplopers als Unilever, AkzoNobel en Philips werd de

Nederlandse beurs Euronext als eerste gekroond, waarna Denemarken, Finland, Spanje en Zuid Afrika volgden. De opkomende economieën van Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) kwamen gezamenlijk op de negende plaats.

Rio+20

Het rapport ‘Trends in Sustainability Disclosure: Benchmarking the World's Composite Stock Exchanges’ werd uitgebracht aan de zijlijn van de VN-Rio+20 conferentie over duurzame ontwikkeling.

De conferentie wordt bijgewoond door over de 130 internationale wereldleiders. “Dit is een echte kans voor beleidsmakers om in te stappen en een gemeenschappelijke set van duurzaamheidindicatoren te definiëren,” aldus Steve Waygood, directeur van investeringen bij Aviva Investors.

Vertraging duurzame verslaggeving

Het rapport onthult een vertraging in de toename van duurzame verslaggeving onder beurzen en bedrijven.

“Beleggers eisen steeds meer informatie over duurzaamheid van bedrijven voor een bredere besluitvorming, het verdiepen van hun marktkennis, en uiteindelijk het verbeteren van de kwaliteit van de kapitaalmarkten. Dus de daling in duurzame verslaggeving is reden tot zorg,” concludeert Waygood.

Bron: Physorg

Foto: Stafan

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Cato van Hees

Cato is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid wordt steeds onmisbaarder in onze economie. Door het schrijven van zeer uiteenlopende artikelen, wordt het een breed en tastbaar onderwerp en zijn vooruitstrevende organisaties te onderscheiden. Het is een ontwikkeling van het bedrijfsleven waar ik als recent afgestudeerde actief in wil deelnemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen