Grote verzekeraars beleggen duurzamer dan kleine

Grote verzekeraars beleggen duurzamer dan kleine

19-12-2013 09:05 | Door: Marjon Riehl

Onderzoek van de VBDO onder 29 verzekeraars toont een relatie tussen de omvang van het verzekeringsbedrijf en hun duurzaam beleggingsbeleid.

Grote verzekeraars blijken gemiddeld genomen duurzamer te beleggen beter dan middelgrote branchegenoten. Die overschaduwen op hun beurt weer de prestaties van de kleine verzekeraars waar het gaat om duurzaam beleggingsbeleid en de implementatie daarvan.

“Toch betekent dat volgens ons niet dat de omvang van een onderneming op zichzelf een belemmering vormt voor het hanteren van een goed, verantwoord beleggingsbeleid”, zegt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. “We zien namelijk ook voorbeelden van kleine verzekeraars die relatief hoog scoren in de benchmark. Denk daarbij aan ONVZ Zorgverzekeraar en BNP Paribas Cardif. Die laatste heeft in de benchmark zelfs de top 10 gehaald.”

De VBDO heeft het onderzoek gedaan voor haar jaarlijkse Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars in Nederland.

De drie hoogste scores in de benchmark behoren net als vorig jaar toe aan Zwitserleven, REAAL en ASR Nederland. Maarten Edixhoven, voorzitter directie Zwitserleven: “Wij denken graag vooruit en voelen ons verantwoordelijk voor de duurzame toekomst van onze deelnemers.”

Transparantie

De verzekeringsbranche presteert qua duurzaam beleggen volgens de VBDO aanmerkelijk slechter dan de pensioenfondsen. Omdat beide sectoren in veel opzichten aan elkaar verwant zijn, wordt in het rapport verschillende malen gerefereerd aan de benchmark van de pensioenfondsen die eerder deze maand is uitgekomen.

Zo blijven de verzekeraars bijvoorbeeld ver achter op het thema transparantie. Dit jaar vulde 69 procent van de ondervraagde bedrijven de vragenlijsten in. “Dat is eigenlijk een bedroevend resultaat”, vindt Van der Helm. “Bij het samenstellen van de Benchmark Pensioenfondsen 2013 hebben we maar liefst 100 procent van alle vragenformulieren ingevuld retour gekregen.”

Van de 29 onderzochte verzekeringsbedrijven hebben negen geen enkele informatie over hun duurzaamheidsbeleid op de website staan en hebben ze ook vragen van de VBDO daarover onbeantwoord gelaten.

Van der Helm: “We zouden graag zien dat verzekeraars meer laten zien hoe ze invulling geven aan verantwoord beleggingsbeleid en stakeholders daar vervolgens ook bij gaan betrekken”.

Foto: gsi-alliance

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Marjon Riehl

Als studente Politieke geschiedenis & internationale betrekkingen onderstreept Marjon het belang van beleidsmatige verduurzaming van de samenleving, in het bijzonder het bedrijfsleven. Waarom het bedrijfsleven? "Ik denk dat op het gebied van verduurzaming in het bedrijfsleven het meest valt te winnen."Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen