China bestraft vervuilers met lagere kredietwaardigheid

China bestraft vervuilers met lagere kredietwaardigheid

07-01-2014 13:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Chinese overheid probeert duurzaamheid te bevorderen door vervuilende bedrijven met een lagere kredietwaardigheid te beoordelen.

Het Chinese ministerie van Milieubescherming meldde gisteren op zijn website dat het systeem in werking treedt op 1 maart. Het systeem moet onder andere helpen om smogvorming in verscheidene grote steden terug te dringen.

Kleurcodes

Het systeem is in essentie een rangschikking die zal bestaan uit een schaal van kleurcodes, waarop groen de beste bedrijven aangeeft en rood de slechtste. Bedrijven worden geordend op basis van hun CO2-uitstoot en hun inspanningen om het milieu te beschermen.

De rangschikking is een hulpmiddel voor banken om krediet te verstrekken aan bedrijven. De overheid kan het systeem gebruiken bij het uitdelen van nieuwe subsidies. De overheid zal banken afraden om nieuwe leningen te verstrekken aan ‘rode bedrijven’ totdat deze verbetering laten zien.

Bezorgd

China is ’s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen. Het volk is bezorgd over de grote mate van milieuverontreiniging in het land, met name over de stedelijke smogvorming. Vorige maand was het fijnstofgehalte in Shanghai veertien maal zo hoog als het aanbevolen dagelijkse blootstellingniveau dat is vastgesteld door de WHO. De overheid heeft beloofd om tot 2020 de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2005.

Bron: Bloomberg | Foto: Adam Cohn via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen