Europese CO2-kosten omhoog door beperking uitstootrechten

Europese CO2-kosten omhoog door beperking uitstootrechten

09-01-2014 12:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De lidstaten van de Europese Unie hebben besloten dat de verkoop van 900 miljoen CO2-uitstootrechten wordt uitgesteld, waardoor bedrijven meer moeten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot.

Brussel is blij met de belangrijke stap bij het herstel van de handelsmarkt voor uitstootrechten. De Europese CO2-markt (Emission Trading System, ETS) werd lange tijd geplaagd door een overschot aan CO2-rechten, waardoor de CO2-prijs flink kelderde en het aantal duurzame investeringen terugliep. De verwachting is dat bedrijven aan het eind van het jaar € 7,75 per ton CO2 moeten gaan betalen, dat is drie euro meer dan de huidige CO2-prijs. In maart 2012 kostte een ton CO2 nog 11 euro.

De CO2-prijs zakte sindsdien verder weg. “Met de huidige prijzen wordt niemand geprikkeld om te investeren in CO2-besparende maatregelen. Vier euro per ton CO2 is een waardelooos prijssignaal,” zegt Matteo Mazzoni, analist van het Italiaanse consultancybedrijf Nomisma Energia.

Backloading

Door dit besluit wordt bijna de helft van het aanbod van uitstootrechten tijdelijk uit de handel genomen. Eerder werden de 900 miljoen CO2-rechten al bevoren. De CO2-rechten zullen tegen 2020 weer worden herintroduceerd. Dit principe wordt backloading genoemd. “Backloading is nu een realiteit, en de Commissie hoopt dat de eerste CO2-rechten binnenkort uit de CO2-markt worden gehaald,” zegt Eurocommissaris voor Klimaat Connie Hedegaard, die het reddingsplan bijna twee jaar geleden voorstelde.

“Het voorstel tot backloading geeft aan dat de EU een sterk handelsmarkt voor CO2 wil handhaven dat de transitie naar een groene economie ondersteunt,” zegt de Deense klimaatminister Martin Lidegaard. “Echter, het voorstel zelf zal het ETS niet redden. We hebben een road map nodig voor een permanente structurele hervorming.”

Vergunningen

In de CO2-markt wordt er jaarlijks een aantal CO2-vergunningen, ook wel CO2-rechten genoemd, verleend die bedrijven toestemming geeft om één ton CO2 uit te stoten. Ongeveer 12.000 energiecentrales en fabrieken zijn aangesloten bij de ETS. Tijdens een veiling worden CO2-rechten verhandeld op basis van vraag en aanbod, waardoor vervuilers worden bestraft en duurzame bedrijven worden beloond. Een video van DuurzaamBedrijfsleven legt het principe in detail uit.

Bron: Bloomberg | Foto: European Parliament via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen